Actiunile Zimtub o iau pe urmele Uztel

Autor: Adrian Cojocar 11.04.2010

Conducerea producatorului de tevi din otel Zimtub Zimnicea (ZIM) va propune actionarilior in Adunarea Generala de la finele acestei luni majorarea capitalului cu suma de 17 mil. lei (4,1 mil. euro) prin aport in numerar din partea acestora, potrivit convocatorului transmis Bursei de reprezentantii companiei. Anuntul a fost urmat de o apreciere de aproape 15% a titlurilor Zimtub in sedinta de tranzactionare de vineri.

Valoarea aportului pe care actionarii ar urma sa-l aduca la Zimtub este de peste doua ori mai ridicat fata de valoarea de piata a companiei, care se cifreaza in prezent la 1,7 mil. euro. Luna trecuta, conducerea producatorului de utilaj petrolier Uztel Ploiesti (UZT) a propus actionarilor majorarea capitalului prin aport in numerar cu suma de 4,7 mil. euro, in preajma anuntului titlurile companiei consemnand 12 sedinte consecutive de crestere, in urma carora actiunile Uztel s-au apreciat pe Bursa cu 120%. Aprecierile au avut la baza valoarea ridicata a aportului de numerar propus la cresterea capitalului, care depasea capitalizarea Uztel.

De la acea data insa, titlurile producatorului de utilaj petrolier au pierdut circa jumatate din avans dupa ce hotararea de majorare a capitalului a fost contestata in instanta.

Daca propunerea de majorare a capitalului Zimtub va fi aprobata, fiecare actionar va avea posibilitatea sa subscrie 14 noi titluri la 10 actiuni detinute anterior, pretul platit fiind egal cu valoarea nominala de 2,5 lei/actiune. Ultima tranzactie cu actiuni Zimtub s-a derulat vineri la un pret de 1,49 lei/actiune.

Actionarii vor discuta in aceeasi perioada contractarea unor credite in valoare de 10 mil. lei (2,4 mil. euro) necesare capitalului de lucru, precum si un credit de investitii in valoare de 2 mil. euro. Printre punctele de pe ordinea de zi a AGA de la Zimtub se mai numara introducerea unor activitati secundare, precum productia, transportul si distributia de energie electrica. Principalii actionari ai Zimtub sunt Flamboyant Ventures, un off-shore inregistrat in Insulele Belize, care detine 31% din actiuni, si miliardarul Ioan Niculae, care detine prin mai multe companii circa 33% din capital.