Aerostar Bacau isi extinde afacerile de la avioane la blindate

Autor: Andrei Chirileasa 11.04.2010

Aerostar Bacau (ARS), companie care produce si ofera mentenanta pentru avioane militare si civile, a anuntat vineri un parteneriat cu firma americana Textron Marine & Land Systems, parte a grupului american din industria aeronautica si de aparare Textron, pentru productia de vehicule de securitate blindate si transportoare blindate destinate modernizarii bazei materiale a Fortelor Terestre Romane.

Desi Aerostar este cunoscuta mai ales pentru reparatiile si modernizarea flotei de avioane miliare a Romaniei, in ultimii ani compania s-a dezvoltat si pe segmentele de fabricare a componentelor pentru industria aviatica, reparatii de avioane civile si producerea de sisteme defensive terestre. Sistemele defensive terestre au generat anul trecut 27% din afacerile Aerostar, care s-au ridicat la 156,8 mil. lei (37 mil. euro). Principalul client al Aerostar este Ministerul Apararii (MApN), insa comenzile primite de la minister au scazut semnificativ anul trecut, astfel ca pentru prima data in ultimii ani, exporturile Aerostar au depasit productia livrata intern, ajungand la 61% din cifra de afaceri.

Prin parteneriatul cu americanii, Aerostar incearca sa-si consolideze un nou segment de piata, cel al vehiculelor blindate terestre. Potrivit intelegerii, Textron va pune la dispozitie expertiza si tehnologia, iar Aerostar va asigura productia si asamblarea vehiculelor militare. Textron a avut anul trecut afaceri de peste 10,5 mld. dolari, cele mai cunoscute divizii ale grupului fiind producatorul de avioane Cessna si producatorul de elicoptere militare Bell Helicopter, care a fost interesat in anii '90 sa preia IAR Brasov.

Principala miza pentru Aerostar ramane insa modernizarea flotei de avioane militare, in conditiile in care actuala flota de MIG 21 Lancer va fi inlocuita cu avioane F16 la mana a doua achizitionate de la compania americana Lockheed Martin, pentru care reparatiile si mentenanta ar urma sa fie realizate in Romania.

Aerostar Bacau a fost in ultimii ani una dintre cele mai constante companii de pe Bursa, reusind sa-si mentina afacerile la un nivel relativ constant si marjele de profit net intre 5 si 10%. Aerostar a fost si una dintre putinele companii listate care a distribuit dividende in fiecare an.

Din profitul anului trecut, de 10,2 mil. lei (2,4 mil. euro), compania a propus actionarilor distribuirea de dividende in valoare de 7,96 mil. lei (1,94 mil. euro). Aerostar este controlata de firma Iarom SA din Bucuresti, care detine 71% din actiuni si va incasa dividende in valoare de aproape 1,38 mil. euro. Iarom este detinuta de trei persoane fizice, Gabriel Filip (directorul general al Aerostar), Doru Damaschin (directorul financiar) si Mihail Toncea, fiecare cu cate 33% din actiuni. Fiecare dintre cei trei detine indirect actiuni Aerostar care valoreaza in prezent pe Bursa 7,9 mil. euro. SIF Moldova mai detine 11% din Aerostar.

Actiunile Aerostar au crescut cu aproape 100% pe Bursa de la inceputul anului, pe fondul anuntarii rezultatelor financiare si a propunerii de dividend, dar si a speculatiilor privind participarea companiei la modernizarea avioanelor F16 cumparate de statul roman. Capitalizarea companiei a ajuns in prezent la 33,5 mil. euro.