Erste crede ca piata bursiera romaneasca este in continuare ieftina

Autor: Adrian Ionut Cojocar 11.04.2010

Analistii Erste Bank sunt optimisti in ceea ce priveste evolutia Bursei de la Bucuresti in perioada aprilie-iunie, spunand ca aceasta ramane in continuare una dintre cele mai ieftine din regiune in ciuda avansului semnificativ din primul trimestru.

Indicele BET a adus investitorilor in primele trei luni din acest an un castig de 32,8%, dublu fata de randamentul inregistrat de urmatoarele piete regionale clasate in functie de performanta din aceeasi perioada, precum Ungaria, Rusia si Turcia, fiecare consemnand un avans de circa 16%.

"Desi bursa romaneasca ne-a confirmat asteptarile pozitive, ramanem optimisti cu privire la aceasta piata. Cu un PER (pret raportat la profit pe actiune - n. r.)) de 11, Bursa de la Bucuresti este printre cele mai ieftine din regiune, in contrast cu cea din Croatia, care are un multiplu de profit de 17. Din punct de vedere macroeconomic, Romania a facut pasi promitatori", se arata in raportul Erste.

Analistii bancii austriece si-au redus insa recomandarea pentru regiunea tarilor din sud-estul Europei preferand sa fie mai conservatori si au optat pentru o alocare "neutra" a investitiilor in aceasta regiune.

Sentimentul investitorilor s-a imbunatatit semnificativ in luna martie in Ungaria, Romania si Croatia, iar asteptarile investitorilor legate de economia Romaniei sunt cele mai ridicate din Europa Centrala si de Est, dupa Ungaria.

"Pentru regiunea de sud-est ramanem optimisti in cea mai mare parte pentru Romania. Avand in vedere potentiale noi reduceri ale ratei de politica monetara si indicatorii cei mai mai mici de evaluare, Bursa de la Bucuresti ar trebui sa urce in continuare, chiar daca cel mai probabil nu la fel de mult ca in primul trimestru", cred analistii Erste Bank.

Acestia spun ca unul dintre aspectele pozitive inregistrate de Romania este cea a reducerii substantiale a deficitului de cont curent.

"Agentiile de evaluare Fitch si S&P au imbunatatit perspectiva ratingului de tara al Romaniei de la negativ la neutru, iar atat timp cat autoritatile tin sub control cheltuielile la nivelul bugetului de stat, ne putem astepta ca Romania sa recapete rating-ul de «investment grade»", noteaza analistii Erste.

Bursa de la Bucuresti a fost in acest an vedeta din punct de vedere al fondurilor care au intrat pe piata, investitorii luand cu asalt actiunile romanesti si in luna februarie, desi la nivelul tarilor emergente tendinta a fost una de retragere a fondurilor din aceste regiuni.

Alte burse unde analistii Erste recomanda cresterea ponderei de alocare a fondurilor sunt cea a Rusiei si Turciei.

Acestia mai spun ca in timp ce actiunile cu evaluari scazute au inregistrat cele mai mari performante in cea mai mare parte a anului 2009, aceasta tendinta s-a schimbat in primul trimestru din acest an, astfel ca investitorii au preferat de aceasta data actiunile cu valori scazute ale raportului pret/valoare contabila, care au continuat sa urce.

Totodata, investitorii s-au indreptat in primele trei luni ale anului preponderent spre actiuni ale companiilor mici si medii, iar blue-chipsurile au inregistrat performante mai reduse.