Analistii Intercapital: Sunt 60% sanse ca Bursa sa mai creasca

Autor: Adrian Cojocar 11.04.2010

Analistii casei de brokeraj Intercapital Invest si-au imbunatatit asteptarile de crestere a Bursei, considerand ca sunt 60% sanse ca piata sa inregistreze o crestere de acum incolo si dau o probabilitate de numai 10% ca perioada urmatoare sa fie caracterizata de scaderi importante.

"La valorile curente, indicele BET se situeaza in continuare cu 44% sub maximele anului 2007.

Prin urmare exista potential pentru reducerea acestui decalaj, cu atat mai mult cu cat rezultatele financiare ale emitentilor sunt si ele pe un traseu ascendent. Pe fondul optimismului de pe piete din ultimele luni, posibilitatea unei scaderi importante ramane redusa pe termen scurt si mediu", considera analistii Intercapital Invest.

Pentru investitorii care vor sa faca investitii pe Bursa pentru o perioada de 3-12 luni, casa de brokeraj recomanda alocarea unei ponderi de 60-70% in actiuni, iar restul in instrumente cu venit fix.

Printre aspectele pozitive vazute de analistii Intercapital privind investitiile pe Bursa se numara faptul ca suntem la inceputul unei perioade de revenire din recesiune, ce poate fi exploatata de investitori, ca bursele internationale confirma un trend ascendent care continua de peste un an, iar Bursa de la Bucuresti, cel mai probabil, va continua sa se coreleze cu restul pietelor externe.

Acestia mai noteaza ca avansul Bursei din acest an a fost sustinut si la nivelul volumelor, rulajul mediu al tranzactiilor urcand cu 50% fata de aceeasi perioada din 2009.

Printre riscurile care planeaza asupra investitiilor bursiere se numara deficitul bugetar ridicat al Romaniei, care ar putea frana crestea economica, problemele din tari precum Grecia, Portugalia sau Irlanda sau faptul ca actiunile lichide de la Bursa s-au apreciat puternic in ultimele luni, ajungand in jurul valorii lor "corecte", apreciaza analistii Intercapital Invest.

Totodata, acestia mai spun ca neaprobarea majorarii pragului de detinere la SIF-uri ar putea afecta negativ evolutia pietei de la Bucuresti.

Conform analizei elaborate de Intercapital Invest, ce utilizeaza Modelul FED pentru evaluarea si estimarea indicilor oficiali ai BVB, indicele BET are un potential de crestere pana la 7.061 de puncte la sfarsitul anului, reprezentand o crestere cu 15,5% fata de valoarea de inchidere de vineri si o crestere cumulata de 50,5% fata de sfarsitul anului precedent.

Pe termen scurt, analistii Intercapital recomanda speculatii agresive si plasarea a 70-80% din portofoliu in actiuni, strategie care implica insa si un grad ridicat de risc.