Ciolos catre fermierii romani: Ramaneti cum sunteti, avem nevoie si de alternative

Autor: Cristina Stoian 12.04.2010

Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, vede reformarea Politicii Agricole Comune (PAC) in efortul statelor membre de a oferi modele alternative, specificitati locale, capabile sa ofere in urmatorii zeci de ani "peisajele Europei si diversitatea produselor alimentare din Europa".



"Ce astept din partea tuturor statelor membre, inclusiv din partea Romaniei - sa se implice cu argumente pentru pastrarea si promovarea in viitoarea politica europeana a unor tipuri de agricultura, a unor tipuri de produse care le sunt caracteristice. Sa vada in reformarea Politicii Agricole Comune o oportunitate de a oferi Europei modele alternative", a declarat Dacian Ciolos intr-un interviu acordat agentiei de presa Mediafax.

Agricultura romaneasca este caracterizata de cultura mare de grau, porumb sau floarea-soarelui, care se pliaza pe suprafete de 40.000-50.000 de hectare, dar si de exploatatiile mici de deal si munte, avand 2-3 hectare si cateva animale.

"Reformarea Politicii Agricole Comune (PAC) presupune o radiografie a tuturor tarilor membre, iar acum Romania are sansa, pentru prima data, de a-si impune punctul de vedere in legatura cu tipul de agricultura pe care il face. Ministerul Agriculturii lucreaza in prezent la un pachet care sa promoveze diverse sectoare, cum ar fi legumicultura, pomicultura, zootehnia, zona de deal si munte care vor putea primi subventii diferite, alte forme de sprijin", anunta pentru ZF Adrian Radulescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii.

Ciolos, ales comisar european pentru portofoliul agricultura la inceputul acestui an, se afla in plin proces de reformare a PAC, mizand pe orientarea "spre piata, spre calitate, spre exploatarea durabila a resurselor naturale".

"Trebuie sa ne intoarcem la intrebarile importante: de ce avem nevoie de o politica europeana, de ce avem nevoie de o politica agricola comuna, de ce fel de politica agricola comuna avem nevoie intr-o Uniune cu 27 de state membre, cum raspundem noilor provocari privind raritatea resurselor naturale, diversitatea agriculturilor europene? Abia dupa aceea vorbim de instrumente, despre plati, despre mecanisme de piata", crede Ciolos.

Comisarul european spune ca in treizeci de ani tabloul productiei de alimente si al agriculturii europene va arata diferit fata de cel creionat in prezent, eventuala disparitie a agriculturii din mediul rural urmand sa aiba repercusiuni serioase asupra economiei si a spatiului rural. "Securitatea alimentara din Europa de azi nu este un bun castigat pe vecie. Sunt studii care arata ca piata mondiala a alimentelor va deveni tot mai instabila sub presiunea cresterii demografice si chiar a speculatiilor care se pot face cu produse alimentare", spune Ciolos.

Optzeci la suta din peisajul Uniunii Europene este administrat de agricultori, care insa nu reprezinta nici 5% din populatia Uniunii Europene.

"Fermierii si taranii din Europa si de pe la noi muncesc din greu sa-si faca un trai. Pe langa produsele pe care le vand, agricultorii creeaza insa si bunuri care nu sunt remunerate de piata, nu se regasesc in pretul produselor pe care le cumparam. Vorbesc de calitatea apei, a solului, de pasuni si paduri, de zone care fara agricultura ar deveni deserturi", este de parere Ciolos, care asigura ca toti agricultorii, fie din vechile state membre, fie din statele noi, din diferite regiuni, din diferite tipuri de agricultura, "vor primi un sprijin echitabil, transparent, justificat".