Tragedia popoarelor mici: prea slabe sa reziste imperiilor, prea sarace sa cumpere pentru presedintele lor un avion nou

Autori: Doina Anghel , Constanta Catalina Apostoiu 12.04.2010

Stupoare este singurul cuvant care ar putea caracteriza starea in care se afla de doua zile polonezii. Cum a fost posibil ca intr-un singur avion sa strangi atatea personalitati si ce hazard, ce destin nebun a lasat ca tragedia sa se produca intr-o zi in care floarea inteligentei politice si militare poloneze mergea sa comemoreze cea mai mare drama din epoca moderna a Poloniei? - masacrul de la Katin. Dar putine popoare poarta in suflet povara unor drame nationale cu atata demnitate precum polonezii, a caror istorie este scrisa cu sange. Drama de sambata nu vine decat sa confirme tragedia poporului polonez. Prea mic sa reziste celor mari si, poate, prea sarac sa cumpere pentru presedintele sau un avion solid.



Este ironia sortii ca presedintele polonez Lech Kaczynski, un proamerican anticomunist, si-a pierdut viata chiar in ziua in care mergea sa comemoreze in Rusia, la Katin, una din multiplele tragedii ale poporului sau: uciderea in 1940 a aproximativ 20.000 de militari si intelectuali polonezi de catre NKVD, fosta militie politica sovietica.

Polonezii au vrut o participare numeroasa la acest eveniment, pentru ca Rusiei i-a venit greu sa recunoasca ceea ce stia toata lumea: ca au fost "ai lor" cei care au comis masacrul din padurea de la Katin, cu 60 de ani in urma, si nu nemtii, carora crimele le-au fost puse in spate de propaganda sovietica.

Evenimentele care au dus la uciderea ofiterilor si intelectualilor in 1940 par incredibile. URSS si Germania hitlerista isi impartisera Polonia prin pactul Molotov- Ribbentrop din 1939, iar in luna septembrie a aceluiasi an, nemtii au invadat Polonia dinspre Vest. Doua saptamani mai tarziu, sovieticii au intrat in Polonia dinspre Est.

Rusii au facut numerosi prizonieri in timpul invaziei in Polonia. In primavara lui 1940 au asasinat peste 20.000 de ofiteri si intelectuali polonezi in padurea Katin, aflata la cativa kilometri de Smolensk, localitatea unde urma sa aterizeze sambata aeronava prezidentiala poloneza.

Operatiunea a fost considerata o epurare pe criterii de clasa sociala.

Urmele masacrului au fost acoperite de militia politica sovietica, cadavrele au fost aruncate in gropi comune, iar militarii si oficialii din URSS i-au indicat drept autori pe hitleristi, care ingrozisera deja intreaga lume cu crimele impotriva evreilor. In 1943, gropile comune au fost descoperite de catre nemti, iar polonezii au primit astfel confirmarea crimei "fratilor" de la Rasarit.

Nu este greu de inteles, privind doar la acest eveniment, de ce polonezii au acum relatii atat de dificile cu Germania si cu Rusia. Presedintele Kaczynski reprezenta din acest punct de vedere chintesenta cetateanului polonez, pe care traditiile, cultura il leaga de cele doua popoare vecine, dar de care trecutul crud il tine despartit.

Cu Germania, Polonia are in comun religia catolica, de Rusia o leaga limba slava. Impartita intre cele doua mari familii, Polonia a cautat mereu un destin propriu, dar istoria i-a fost de multe ori potrivnica.

Din acest punct de vedere, Polonia poate fi comparata cu Romania, o insula de latinitate in mijlocul unor popoare slave, de care o leaga totusi religia ortodoxa.

Romania si Polonia in istorie

Romania si Polonia au avut relatii bune, mai ales in perioada interbelica. In 1929 au incheiat o alianta care era valabila in 1939 in momentul invaziei. Dupa ce armata poloneza a esuat in a apara granitele tarii, retragandu-se inspre Ungaria si Romania, guvernul Poloniei de la acea vreme s-a instalat temporar la Bucuresti, iar tezaurul acestei tari a fost tinut in siguranta in Romania, care la acea vreme era neutra. O parte din tezaur, peste 83 000 de tone de aur a fost trimisa la Constanta si de aici, flota Romaniei l-a transportat in Marea Britanie, iar cea mai mare parte de peste 3 tone, a fost pastrat in Banca Nationala de la Bucuresti, fiind returnat Varsoviei in 1947. Paradoxal, tezaurul Romaniei, care fusese trimis la Moscova din motive de siguranta in timpul Primului Razboi Mondial, nu a fost returnat in integralitate.

In Polonia a fost decretat un doliu de sapte zile.

Trupul fostului presedinte polonez a fost repatriat ieri la Varsovia. Nu doar un oras in lacrimi, ci o tara intreaga. Si o lume intreaga, practic. Ziaristii germani au uitat de rivalitatea germano-poloneza si toate ziarele si televiziunile titreaza: "Suntem alaturi de tine Polonie!"

La Bucuresti mii de flori au fost depuse in fata Ambasadei Poloniei. Presedintele Basescu, care ieri a participat la slujba de la catedrala catolica a transmis mesajul Romaniei: Poporul roman este alaturi de cel polonez: "In acest moment de durere profunda, poporul roman si eu insumi ne alaturam doliului poporului polonez".

O ceremonie oficiala a fost organizata ieri pe aeroportul din Varsovia, in prezenta familiilor si a autoritatilor poloneze, iar trupul presedintelui a fost depus la palatul prezidential.

Ancheta rusa: avionul nu avea probleme tehnice

Ancheta care este condusa de premierul rus Vladimir Putin va mai dura ceva timp, insa, potrivit RIA Novosti, seful comitetului de ancheta al Parchetului General, Aleksandr Bastrikin, i-a transmis sefului guvernului de la Moscova ca avionul care il transporta pe Lech Kaczynski nu avea probleme tehnice.

"Am decriptat una dintre cutiile negre (...) O examinare detaliata va fi efectuata la Moscova, dar repet ca, potrivit inregistrarilor de care dispunem, avionul nu a avut nicio problema tehnica", a declarat Bastrikin.

"Pilotul a decis sa aterizeze desi fusese informat despre conditiile meteorologice nefavorabile", a subliniat el.

Potrivit presei poloneze, avionul prezidential de tip Tupolev Tu 154 a fost fabricat in 1990 si a fost folosit timp de aproape 20 de ani. Aeronavele Tupolev Tu-154 sunt de marime medie si au fost create in anii '60 in Uniunea Sovietica, fiind capabil sa decoleze si sa aterizeze in conditii extreme.

Tupolev este unul din cele mai bune avioane din generatia sa, fiind principala aeronava sovietica timp de cateva decenii. Era supranumit "tancul aerian" gratie rezistentei sale.

Aeronava a fost exportata si utilizata de 17 companii aeriene din afara Rusiei, precum si de unele servicii militare aeriene non-ruse.

Tupolev ramane principala aeronava civila in Rusia si in alte state din fosta Uniune Sovietica. Avionul atinge o viteza de aproape o mie de kilometri pe ora, fiind unul din cele mai rapide aparate de zbor civile.

Capabil sa decoleze si sa aterizeze in conditii extreme, el functioneaza si in apropiere de Polul Nord, unde aeroporturile nu au decat conditii de siguranta de baza.

Principalele companii aeriene care utilizeaza Tupolevul sunt Iran Air Tours, KMV Avia (Rusia) si Utair (Rusia).

Avionul a intrat in productie limitata din 1998, iar in ianuarie 2010 principala companie aeriana a Rusiei, Aeroflot, a anuntat retragerea acestui tip de aeronava din flota sa.

Cele trei motoare ale avionului Tupolev sunt dispuse similar celor de la Boeing 727, insa aeronava este mai mare decat omologul sau american.

De-a lungul anilor, au existat 63 de incidente aviatice in care a fost implicat Tupolevul, dintre care sase atentate teroriste sau militare si 36 de accidente cu pierderi de vieti omenesti.

Totusi, aparatele Tu-154 au un record de siguranta, avand in vedere si istoria lor indelungata, iar putine accidente aviatice s-au petrecut din cauza unor defectiuni tehnice.

Angajatii aeroportului militar din Smolensk, care asteptau sosirea delegatiei poloneze, au afirmat ca aparatul Tupolev 154 s-a rotit de mai multe ori din cauza vizibilitatii reduse. Avionul a incercat de trei ori sa aterizeze inainte de a lovi copacii si a se prabusi in timpul celei de-a patra tentative, conform martorilor.

"La o inaltime de circa 20 de metri, aparatul presedintelui polonez a lovit varful copacilor si s-a dezintegrat in mai multe bucati", a afirmat un martor, citat de Interfax.

Din cauza cetii dense, un alt avion s-a intors din drum in cursul zilei, iar un al treilea a inregistrat un incident la aterizare, au declarat autoritatile locale.

Asadar, pista care este urmata de anchetatori este cea a unei erori de pilotaj. Insa, analistii cred ca teoriile conspiratiei vor inflori.

Teoriile conspiratiei

In primele momente dupa accident, primele speculatii sustineau ca avionul a fost lovit de o racheta. O ancheta rapida si transparenta asupra accidentului de la Smolensk ar fi benefica pentru relatiile dintre Varsovia si Moscova, deja tensionate din cauza masacrului de la Katin, sustine un expert citat de CNN.

Potrivit lui James Sherr, directorul departamentului pentru Rusia si Eurasia al centrului de reflectie din Londra Chatham House, "Katin a fost cea mai dificila problema care s-a perpetuat pana in prezent. Toata lumea in Polonia stie ca masacrul de la Katin a fost o mica parte din efortul sistematic al Rusiei de a extermina o intreaga clasa de polonezi".

El precizeaza insa ca va fi benefic pentru relatiile dintre cele doua tari ca ancheta accidentului sa fie una transparenta si rapida.

Fostul ministru de externe roman Adrian Cioroianu crede si el ca polonezilor le va fi greu sa accepte rezultatul anchetei rusilor. Insa este imposibil, de cealalta parte, sa accepti un act premeditat, afirma el. De fapt, relatiile dintre Polonia si Rusia pareau ca merg mai bine. Vladimir Putin isi ceruse, intr-un fel, scuze pentru masacrul de la Katin. Fotografiile cu Vladimir Putin, care il insoteste pe premierul polonez Donald Tusk la locul tragediei, arata un om ingenuncheat si indurerat (premierul polonez) si unul plin de compasiune (premierul rus). Imbratisarea celor doi a fost, in fata camerelor de luat vederi, plina de emotie. Tragedia va apropia cele doua popoare, cred, dimpotriva, alti analisti.

Accidentul aeronavei prezidentiale poloneze, in care si-au pierdut viata presedintele dar si o serie de alti inalti oficiali de la Varsovia, va avea un impact dramatic asupra sectorului politic al natiunii, sunt de parere analistii si politicienii intervievati de The Wall Street Journal.

Chiar si cei mai inversunati adversari ai lui Kaczynski au recunoscut ca scena politica poloneza a suferit o pierdere ce nu va putea fi indreptata cu usurinta.

"Aceasta este o tragedie care urmeaza celei de la Katin", a declarat fostul presedinte polonez Lech Walesa referindu-se la asasinarea celor peste 20.000 de polonezi de catre politia secreta sovietica, NKVD. "Elita tarii noastre a fost ucisa din nou. Va trece o perioada lunga pana vom reusi sa stergem acest gol. Este o pierdere imensa", a mai spus Walesa.

Viata politica din Polonia ar putea lua o noua turnura, in conditiile in care Partidul Lege si Justitie a ramas fara candidatul in care isi punea bazele pentru alegerile prezidentiale din toamna, iar Jerzy Szmajdzinski, candidat din partea Aliantei Democratice de Stanga, si-a pierdut de asemenea viata in accidentul aviatic de sambata.

Kaczynski era asteptat sa anunte curand ca va candida din nou pentru alegerile prezidentiale, fratele sau geaman Jaroslaw urmand sa preia functia de premier in cazul in care Partidul Lege si Justitie ar fi revenit la putere. Alegerile vor fi decalate, urmand ca anticipatele sa aiba loc in iunie cel mai tarziu.

"Ceea ce s-a intamplat va fi o lovitura imensa pentru opozitie", potrivit lui Janusz Onyszkiewicz, fost ministru polonez al apararii, care a precizat ca multi dintre cei care si-au pierdut vietile reprezentau "creierul" partidului. La polul opus, tragedia s-ar putea dovedi a fi o "trambulina" pentru guvernul de centru-dreapta al lui Donald Tusk, al carui partid, Platforma Civica, avea oricum o pozitie fruntasa in preferintele polonezilor pentru alegerile prezidentiale. Andreea Neferu

Dimensiunile tragediei

Drama care a lovit Polonia are proportii de neimaginat. Nu doar presedintele a murit, ci si intreaga conducere a armatei, guvernatorul bancii centrale si multi fruntasi ai Parlamentului.

Iata lista principalelor personalitati poloneze decedate - in total 96 de personalitati:

Sub mandatul lui Kaczynski Polonia este singura Tara din UE care a evitat recesiunea

Spre deosebire de vecinii sai pusi la grea incercare de criza economica, Polonia a reusit sa evite intrarea in recesiune. Mai mult, Produsul Intern Brut al celei mai mari economii din Europa Centrala si de Est, a avansat cu 1,7%, al 14-lea an consecutiv de crestere. Desi rata de crestere nu este la nivelul celor anterioare, in perioada 2006-2008 depasind 5%, Polonia este singurul stat care s-a mentinut pe plus. Pentru 2010 estimarile sunt chiar mai optimiste, economia fiind asteptata sa avanseze cu 3%.

Atuurile celei mai mari economii din Europa Centrala si de Est, estimata la 368 de miliarde de euro in 2009, au fost piata interna stabila si dezvoltata, dependenta relativ redusa fata de exporturi (40,8% din PIB comparativ cu 80,2% in Cehia sau cu 80,3% in Ungaria) si capacitatea statului de a tine in frau dezechilibrele economice, precizeaza Fondul Monetar International.

Aceste avantaje au "actionat ca o plasa de siguranta, reusind sa absoarba socul", conform aceluiasi raport al FMI.

In aceasta oaza de stabilitate apare insa o problema care intuneca perspectivele de viitor ale Poloniei: deficitul bugetar. Acesta a urcat la 6,4% din PIB anul trecut, iar guvernul polonez vrea sa accelereze programele de privatizare pentru a limita gaura din buget de anul acesta. Guvernul de la Varsovia mizeaza pe un program de privatizari in valoare de 8,9 mld. euro ce urmeaza a se derula pe o perioada de doi ani. Acesta va ajuta de asemenea la reducerea datoriei publice care nu trebuie sa depaseasca 60% din PIB, pragul maxim stabilit prin Tratatul de la Maastricht care impune conditiile necesare pentru adoptarea euro.

Datoria publica a Poloniei a crescut de la 47% din PIB in cursul anului 2008 la 52% in 2009, iar guvernul face eforturi pentru a evita o noua majorare in 2010. Cristina Rosca

Firmele poloneze s-au miscat bine in afara tarii. Numarul companiilor poloneze din Romania este in jur de 500

Cei mai mari investitori polonezi prezenti pe piata romaneasca sunt CanPack (ambalaje metalice), Tymbark Maspex (sucuri, cafea, praf de ciocolata, produse la Valenii de Munte unde au deschis o a doua fabrica, investitia intreaga fiind de 30 de milioane de euro), Asseco (programari calculatoare) sau Porta (usi din lemn).

Toata lumea asteapta sa vada ce face zlotul

Abia vom afla influenta tragediei din Polonia asupra pietelor financiare. Accidentul s-a produs sambata cand nu se efectuau tranzactii. Insa vineri, Banca centrala poloneza a achizitionat valuta in scopul deprecierii zlotului pentru prima data din 1998 si a anuntat ca ar mai putea recurge la acest pas, semnaland investitorilor ca va incerca sa preintampine aprecierea cursului de schimb care ar afecta cresterea economica, scrie Bloomberg.

Zlotul a pierdut pana la 1% din valoare in raport cu euro, pana la 3,8795 unitati, dupa ce banca centrala a anuntat ca a achizitionat un "anumit volum" de valuta in jurul pranzului. Banca centrala a cumparat probabil intre 50 si 70 de milioane de euro, a declarat Robert Narkowicz, trader in cadrul PKO Bank Polski.

Strategii bancii centrale incearca sa tina sub control evolutia zlotului dupa ce moneda poloneza a avansat cu 6,4% in raport cu euro in primele trei luni ale acestui an, in conditiile in care singura economie din cadrul Uniunii Europene care a evitat recesiunea a atras investitorii. Banca centrala "nu poate exclude noi interventii", a declarat Witold Kozinski, viceguvernator al bancii centrale. Guvernul ar putea achizitiona de asemenea valuta, a declarat ministrul adjunct al finantelor, Dominik Radziwill.

Zlotul a avansat cu 27% de la minimul pe cinci ani atins pe 17 februarie, 2009, consemnand a doua mare crestere din randul monedelor emergente monitorizate de Bloomberg in aceasta perioada.Decizia Poloniei de a renunta la abordarea neutra fata de evolutia monedei pentru prima data din anii '90 ar putea determina si alte banci centrale din regiune sa-si reconsidere "modelele de fluctuare libera a monedelor in favoarea unei abordari mai interventioniste", a declarat Martin Blum, din cadrul Ithuba Capital.