La anul vom afla unde avem nevoie de autostrazi

Autor: Catalin Lupoaie 11.04.2010

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) va incepe astazi un nou recensamant al traficului auto, dupa o pauza de cinci ani, ce se va intinde pe o perioada de sapte luni, urmand ca rezultatele sa fie facute publice in primul trimestru din 2011.

Recensamantul va arata care sunt cele mai aglomerate zone din tara, unde este nevoie de construirea de autostrazi. "Acest recensamant va fi doar o verificare a prognozelor, pentru ca se cam stiu care sunt valorile de trafic. De obicei, cresterea traficului de la un recensamant la altul este de 7%", afirma Alexandru Dobre, presedintele de onoare al Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO). El sustine ca cresterea ar fi putut fi mai mare, insa in 2009, din cauza crizei, traficul a scazut. Totusi, odata cu venirea primaverii, traficul a reinceput sa creasca, iar spre exemplu pe Valea Prahovei de Paste au circulat la fel de multe masini ca de Craciun.

In dreptul localitatii Barcanesti (langa Ploiesti), pe DN1 - cea mai circulata ruta din Romania - s-a inregistrat in data de 2 aprilie un trafic de 24.900 de autovehicule pe sensul catre Brasov, fata de aproximativ 27.300 de masini pe data de 26 decembrie.

CNADNR va avea 943 de posturi care vor inregistra traficul pe drumurile nationale, 2.202 pe drumurile judetene si 184 pe drumurile comunale.

"Actiunea are loc la recomandarea Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite si se desfasoara in toate tarile UE. Inregistrarile de trafic se vor desfasura dupa un calendar prestabilit, care va monitoriza fiecare zi din saptamana, in diferite perioade considerate de varf din punct de vedere al traficului", afirma reprezentantii CNADNR.

Scopul recensamantului este identificarea zonelor cel mai intens circulate, precum si analiza componentei traficului, de marfa sau de persoane, care circula pe reteaua de drumuri publice. Vor fi inregistrate autovehiculele care circula pe teritoriul Romaniei, indiferent de tara in care sunt inmatriculate.

In cadrul inregistrarilor de circulatie, vehiculele vor fi incadrate in 11 categorii, de la biciclete, motociclete fara atas, microbuze, camioane, tractoare, autobuze si pana la carute. Monitorizarea manuala de circulatie se efectueaza in toate posturile de inregistrare in zece zile pe tot parcursul anului.