Casuneanu, Locic si Costiniu, in arest. Azi se judeca recursul

Autor: Cristi Moga 11.04.2010

Oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, precum si judecatorul Florin Costiniu au fost arestati in acest week-end pentru 29 de zile, arestarea lui Costiniu reprezentand primul caz in care un judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie este arestat.

Cei trei sunt anchetati in cazul senatorului Catalin Voicu, acuzat la randul sau de trafic de influenta, fals in inscrisuri, fals intelectual si fapte de coruptie. Cei trei au fost audiati vineri pentru mai bine de zece ore, iar la miezul noptii Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis mandate de arestare pe numele lor pentru 30 de zile. In decursul zilei de astazi va fi judecat recursul formulat impotriva deciziei de vineri noapte a instantei supreme.

Locic este acuzat ca i-ar fi oferit 119.000 de lei lui Voicu sa intervina pe langa politisti cu scopul de a nu incepe urmarirea penala intr-un dosar in care acesta era cercetat pentru inselaciune.

Locic figureaza ca actionar direct in 11 firme, potrivit datelor Registrului Comertului, majoritatea avand activitate in media si imobiliare. Averea omului de afaceri a fost estimata in cel mai recent top Forbes la 15 mil. euro, Locic anuntand in perioada de boom imobiliar ca detine terenuri pentru dezvoltarea a sase proiecte imobiliare in Bucuresti si Mogosoaia, cu o valoare cumulata de 120 mil. euro.

In acelasi timp, Casuneanu i-ar fi oferit lui Voicu, in doua transe, sumele de 250.000 de lei si 200.000 de euro, in schimbul unei interventii pe langa magistrati din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea adoptarii unei solutii favorabile in cazul unei contestatii depuse impotriva atribuirii unei licitatii privind lucrarile de reabilitare la DN 76, intre Stei si Beius. Voicu a intervenit in acest caz pe langa judecatorul Florin Costiniu, care a fost de asemenea arestat.

Reprezinta cei trei pericol public?

Arestarea celor trei, dar mai ales tratamentul aplicat - purtarea cu catuse - au starnit reactii din partea Asociatiei Magistratilor din Romania (al carei presedinte de onoare este, potrivit Mediafax, Viorica Costiniu, sotia judecatorului Florin Costiniu), dar si a Federatiei Patronale Bacau (al carei presedinte este Costel Casuneanu). "In Romania anilor tristi pe care ii traim, infractorii de drept comun, cei care, prin acte de violenta de neimaginat, omoara oameni sunt cercetati in stare de libertate, pe cand oamenii de afaceri sunt incatusati, constituind dupa opinia justitiei noastre «pericol public»", se arata intr-un comunicat al Federatiei Patronale Bacau.

Casuneanu este unul dintre cei mai puternici antreprenori din industria constructiilor, unde controleaza afacerea PA & CO International, cu afaceri anuale de circa 60 mil. euro si circa 700 de angajati. In prezent, cel mai important contract al firmei pe segmentul drumurilor nationale este constructia tronsonului Moara Vlasiei - Ploiesti (42,5 km), in parteneriat cu alte doua firme.

Florin Costiniu a castigat in 2008 peste 215.000 de lei din activitatea de judecator, adica 18.000 de lei lunar (4.400 de euro), potrivit declaratiei de avere de pe site-ul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. El are un autoturism Daewoo Cielo si un apartament de 85 mp in Bucuresti pe numele sotiei.

Un alt antreprenor care a fost arestat pentru coruptie este Cornel Penescu, actionar al grupului PIC. El a fost pus in libertate la sfarsitul lui ianuarie.

Pentru ce sunt cercetati

Locic este acuzat ca i-ar fi oferit 119.000 de lei lui Voicu sa intervina pe langa politisti cu scopul de a nu incepe urmarirea penala intr-un dosar in care acesta era cercetat pentru inselaciune.

Casuneanu i-ar fi oferit lui Voicu, in doua transe, sumele de 250.000 de lei si 200.000 de euro, in schimbul unei interventii pe langa magistrati, in vederea adoptarii unei solutii favorabile in cazul unei contestatii.