Cele mai scumpe „recuperate” din leasing: cladiri si terenuri de peste 400.000 de euro

Autor: Angela Placinta 12.04.2010

Printre miile de bunuri recuperate in ultimul an si jumatate de firmele de leasing se numara si cateva imobile si terenuri al caror pret depaseste 400.000 de euro, foarte greu de vandut in aceasta perioada, cand, pe de o parte potentialii cumparatori asteapta noi ieftiniri, iar de cealalta parte finantatorii spera la o revenire a pietei imobiliare.

In oferta de bunuri recuperate a firmelor de leasing, cele mai scumpe sunt un imobil cu teren din Ploiesti (431.000 de euro, Marfin Leasing), un imobil din Buftea (TBI Leasing, 428.000 de euro), o vila din Ramnicu Valcea (TBI Leasing, 405.000 de euro) si un teren cu imobil situat in Voluntari, judetul Ilfov (Marfin Leasing, 348.000 de euro).

"Bunurile imobiliare nu «cer de mancare» in mod deosebit, iar piata fiind asa cum este, nimeni nu vinde acum, fiind sigur ca intr-un an sau un an jumate piata imobiliara se va misca", afirma Florentina Mircea, directorul general al TBI Leasing, una dintre companiile de talie medie din piata de leasing financiar.

"Exista cerere, dar preturile nu sunt cele pe care le asteptam noi. Din acest motiv folosim imobilele recuperate fie ca depozite pentru noi, fie le inchiriem. Deja se vad semnale de dezmortire a pietei imobiliare", adauga Mircea.

Printre cele mai scumpe zece bunuri recuperate se numara echipamente cu preturi cuprinse intre 220.000 si 280.000 de euro, dar si un automobil de lux, Rolls Royce Phantom Cabriolet. Automobilul isi asteapta cumparator de aproape un an, fiind postat pe site-ul Tiriac Leasing inca din vara anului trecut. Totusi, intre timp pretul acestuia a coborat semnificativ, cu 170.000 de euro, de la 460.000 de euro in august anul trecut. O astfel de masina costa intre 350.000 si 650.000 de euro daca este cumparata noua, in functie de dotari si de gradul de personalizare.

"Daca tii foarte mult o masina sau un echipament, isi pierde din valoare si atunci unele companii mai lasa din pret. Echipamentele scumpe se vand greu, dar pentru masini se mai gasesc cumparatori. La noi cel mai scump bun recuperat a fost un automobil Mercedes de 100.000 de euro, pe care l-am vandut recent", spune Dan Constantinescu, directorul de vanzari al UniCredit Leasing Corporation, cea mai mare companie de pe piata de leasing.