Prabusirea cererii ii face pe bancheri sa alerge dupa clienti

Autor: Ciprian Botea 12.04.2010

Bancherii incep sa caute tot mai insistent clienti carora sa le vanda credite, in conditiile in care scaderea soldului finantarilor acordate le pune presiune pe venituri.



In acelasi timp, bancile au fost impinse sa reia creditarea si de politica Bancii Nationale, care nu a mai intervenit in ultimele luni pentru a steriliza excesul de lei de pe piata monetara, fortand astfel dobanzile interbancare sa coboare si sa ramana la un nivel scazut, ceea ce a afectat jucatorii cu lichiditati excedentare. Ieri, dobanzile pe termen foarte scurt se situau in intervalul 2,29-2,79% pe an si nu treceau de 6,4% pe an nici pentru scadente lungi de pana la un an.

"BNR este consecventa cu mesajul de incurajare a creditarii in lei: lasa dobanzile jos pana cand bancile se vor convinge ca lichiditatile excedentare le costa. Practic toate bancile au programe de creditare, dar astfel vor fi mai convinse ca aceasta este singura solutie de a face bani", a spus dealerul unei banci.

In ultimul an, soldul creditului de consum a scazut cu cateva sute de milioane de lei in fiecare luna, cea mai drastica ajustare fiind inregistrata in ianuarie, cand portofoliile bancilor s-au diminuat cu 1,38 mld. lei. La sfarsitul lui februarie, soldul creditelor de consum ajungea la 70,6 mld. lei (17,1 mld. euro), in scadere de la 76 mld. lei in aceeasi luna a anului trecut, arata datele BNR.

In acest context, piata a fost inundata cu promotii la creditele de retail, care vin chiar si cu dobanzi nominale de o singura cifra la lei.

Chiar daca scaderea dobanzilor ar putea aduce bancilor cativa clientii in plus, tot nu va rezolva principala problema cu care se confrunta bancherii - lipsa cererii solvabile de credite, spun analistii. In februarie, de exemplu, bancile au verificat cu putin peste 100.000 de potentiali clienti care doreau credite in bazele de date ale BNR, de zece ori mai putin decat in perioada de boom a creditarii.

"Cred ca pentru moment principala problema nu o reprezinta dobanda, ci lipsa cererii solvabile, influentata de sentimentul negativ al consumatorilor. Un om care se intreaba daca pana la sfarsitul anului va mai avea loc de munca sau daca venitul ii va ramane la nivelul din prezent nu cred ca mai cauta sa ia un credit de consum, ci mai degraba sa economiseasca", comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. In acelasi timp, clientii care incearca sa ia un credit acum au de trecut teste mult mai riguroase decat in trecut pentru ca bancile nu mai sunt dispuse sa dea curs oricarei cereri avand in vedere problemele in crestere cu imprumuturile neperformante. "Bancile raman prudente in politica de creditare si solicita colaterale clientilor sau incheierea de asigurari, precum si un istoric de credit bun in cazul creditelor de nevoi personale", noteaza Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.

Totusi, analistii se asteapta la o evolutie pozitiva, dar lenta, a creditului de consum incepand cu a doua parte a anului cand sentimentul clientilor se va imbunatati si economia va incepe sa functioneze mai bine.