Inca un salariu din top managementul unei multinationale dezvaluit: Fostul director de dezvoltare al CEZ castiga 11.000 € pe luna

Autor: Roxana Petrescu 12.04.2010

Doru Voicu, cel care a condus timp de cinci ani dezvoltarea cehilor de la CEZ pe piata locala pentru ca de la inceputul lunii martie sa schimbe taberele si sa preia functia de consilier al ministrului economiei Adriean Videanu, a avut in 2009 castiguri lunare de 11.000 de euro ca membru al top managementului CEZ Romania.

Potrivit declaratiei de avere depusa pe site-ul Ministerului Economiei, Voicu, 42 de ani, a avut anul trecut venituri de 520.000 de lei (124.000 de euro), adica peste 10.000 de euro pe luna, in functia de director de dezvoltare pe care o ocupa in cadrul CEZ Romania. Acestor venituri li s-a mai adaugat o suma de 40.000 de lei (9.500 de euro), adica 800 de euro lunar din functia de administrator al CEZ Vanzare, companie desprinsa din fosta Electrica Oltenia, firma de distributie si furnizare a energiei electrice pe care cehii au cumparat-o in 2005 si care a reprezentat practic piatra de temelie a evolutiei lor pe piata locala.

De la privat la stat, pe un salariu de zece ori mai mic

Voicu s-a alaturat astfel unui club destul de restrans de manageri de top care au luat decizia de a ocupa functii la stat dupa o experienta indelungata in mediul privat la conducerea unor companii cu afaceri de sute de milioane de euro.

Printre acestia se numara Adrian Baicusi, fost director al Siemens, actual sef al Transelectrica, sau Alexandra Gatej, fost CEO al Unilever Balcani care a fost recrutata de presedintele Traian Basescu pentru functia de sef al Departamentului Mediu de Afaceri al Administratiei Prezidentiale. Potrivit celor mai recente informatii disponibile, consilierii prezindentiali au un salariu echivalent cu 10,8 salarii minime pe economie. De acelasi nivel salarial se bucura si ministrii, adica de circa 1.800 de euro pe luna. In acest caz, toti directorii care au facut pasul din partea privata spre cea de stat au renuntat la castiguri de pana la 10 ori mai mari.

Prestigiul functiei de consilier

"Sunt mai multe motive care stau la baza unei astfel de decizii. Pe de o parte, mediul privat s-a confruntat cu scaderea salariilor, iar posturile de top management sunt de obicei niste cheltuieli foarte mari pentru orice companie. In al doilea rand, multe companii cu activitate internationala au fost supuse restructurarii si este posibil ca filialele din Romania sa nu mai fie la fel de importante. Pe de alta parte, este insa si un lucru de prestigiu sa detii calitatea de consilier prezidential sau al unui ministru", explica Sorin Roibu, directorul companiei de executive search Arthur Hunt.

Voicu nu a putut fi contactat pentru comentarii suplimentare pana la inchiderea editiei.

In mandatul sau, CEZ a avut un traseu agresiv in ceea ce priveste dezvoltarea pe piata locala, grupul fiind implicat in mai multe proiecte de productie de energie electrica, printre care se numara cel mai mare parc eolian pe uscat care va fi construit in doua localitati dobrogene si in care cehii vor investi 1,1 miliarde de euro si reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, proiect evaluat la 4 miliarde de euro. In comparatie, directorii din companiile de stat, care la randul lor au pe mana afaceri de sute de milioane de euro si mii de angajati, sunt plafonati din punct de vedere salarial la nivelul unui secretar de stat, adica la 4.800 de lei (circa 1.200 de euro).