Hotelurile fratilor Negoita au avut afaceri mai mici cu 20% in trimestrul I

Autor: Mirabela Tiron 13.04.2010

Cele patru hoteluri din Capitala Rin Grand Hotel, Traian, Rin Otopeni si Confort Otopeni, controlate de fratii Negoita, au inregistrat in primele trei luni din acest an afaceri de 3,2 milioane de euro, mai mici cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cifra de afaceri a celor patru unitati, ce cumuleaza 2.100 de camere, este cu doar 500.000 de euro mai mare decat cifra de afaceri pe care o inregistra in 2008 doar hotelul Rin Grand.

"Pentru noi, situatia este mai grava decat anul trecut, nu doar cifra de afaceri fiind in scadere, dar si profitul fiind grav afectat", a declarat Ionut Negoita, care detine impreuna cu fratele sau Robert Negoita, deputat PSD, grupul Confort, cu afaceri in turism, imobiliare si media.

Rin Grand Hotel este, potrivit proprietarilor, cel mai mare hotel din Europa, cu 105.000 metri patrati construiti, o suprafata mai mare, spre exemplu, decat cea a celor mai mari malluri din Capitala. Hotelul are 15 etaje la suprafata si 1.000 de locuri de parcare.

"Scaderea nu s-a vazut in gradele de ocupare, care s-au mentinut la nivelul de anul trecut, adica la circa 25% in medie", a spus Ionut Negoita.

Investitia de 60 de milioane in hotelul Rin Grand, unitate finalizata in 2007, nu mai este profitabila pe aceasta piata, in conditiile economice actuale.

Anul trecut, cifra de afaceri a celui mai mare hotel din grupul Confort a fost in scadere cu circa 25%, pana la 9 mil. euro, iar afacerile pe toate cele patru unitati controlate s-au ridicat la aproape 15 mil. euro, potrivit aprecierilor proprietarilor.

2.000 de euro pe luna din spatiile de birouri

Rezultatele slabe de anul trecut si gradul mic de ocupare i-au determinat pe fratii Negoita sa inchida aproape 300 de camere din Rin Grand Hotel, ce cumuleaza aproape 1.500 de camere, in vederea transformarii lor in spatii de birouri. Desi proprietarii hotelului au purtat discutii cu mai multe agentii imobiliare pentru gasirea unor companii ce ar putea sa inchirieze viitoarele spatii de birouri, pana in prezent au reusit sa inchirieze doar 300 de metri patrati unei agentii de publicitate, dintr-un total de peste 2.000 de metri patrati.

"Lunar incasam aproape 2.000 de euro pe cei 300 de metri patrati inchiriati, adica 7 euro pe metru patrat", a spus Negoita.

Cei doi frati mai deruleaza afaceri in imobiliare (proiectul Confort Park si Confort City cu peste 1.000 de locuinte), turism si media. Din proiectul Confort City, fratii Negoita au vandut 800 de apartamente dintr-un total de 1.300 de locuinte.

Robert Negoita, fratele lui Ionut Negoita, datoreaza la bugetul de stat aproape 28 mil. euro, reprezentand taxa pe valoarea adaugata aferenta tranzactiilor imobilare derulate in perioada 2006-2008 si penalitati, in urma controlului realizat de ANAF. Potrivit avocatului lui Robert Negoita, operatiunile pe care actualul deputat PSD le-ar fi facut au fost supuse TVA. Negoita a sustinut ca nu are nicio datorie fata de stat din neplata TVA pentru mai multe tranzactii imobiliare.