Pretul graului scade puternic datorita recoltei imense

Autor: Cristina Roşca 12.04.2010

In acest an recolta de grau va fi atat de bogata incat fermierii americani, cei mai mari exportatori de grau din lume, ar putea lasa terenurile neplantate si cu toate acestea pe piata mondiala tot ar exista un excedent de oferta.

O crestere cu 34% a recoltelor de grau ale Australiei si Rusiei in ultimii doi ani a condus la cel mai mare excedent de pe piata de dupa 2002, chiar daca fermierii americani au cultivat cele mai reduse suprafete din ultimii 39 de ani. Analistii se asteapta ca pretul graului sa scada pana in luna iulie cu 8,6%, scrie Bloomberg.

La doi ani dupa ce preturile cerealelor s-au dublat, alimentand revolte in state precum Haiti sau Indonezia, Statele Unite, Canada si Rusia se lupta pentru cucerirea de piete de export. Reducerea preturilor la grau cu 14% in primul trimestru se traduce prin micsorarea costurilor pentru producatorii de alimente.

Surplus imens pe piata

"Exista un surplus mamut si trebuie sa scapam de el inainte ca preturile sa dea semne ca vor sa creasca", a spus Bill Gary, presedintele Commodity Information Systems din Oklahoma City.

Gary, care a inceput sa faca tranzactii cu cereale in 1961, estimeaza ca pana in luna august un kilogram de grau ar putea ajunge sa coste 14 centi, indicand un declin de 17%.

"Daca va avea loc o noua criza financiara, ceea ce eu nu cred ca se va intampla, pretul graului ar putea scadea pana la 12,8 centi per kilogram", a mai spus el. Contractele futures cu termen de livrare in luna iulie au un pret de 4,832 dolari per busel (17,7 centi per kilogram) potrivit datelor de la bursa din Chicago. Potrivit estimarilor, pretul va cobori la 4,38 dolari pana la sfarsitul lunii iulie. Contractele similare pentru porumb au un pret de 3,614 dolari (14,22 centi per kilogram), iar cele pentru soia ajung la 9,68 dolari (35 centi per kilogram).

Stocurile de grau de la nivel mondial pana in data de 31 mai, inainte ca recolta din Statele Unite sa aiba loc, vor atinge un nivel maxim al ultimilor opt ani, respectiv 195,83 milioane de tone, potrivit USDA. Aceasta valoare este echivalentul a 30% din totalul cererii, cel mai ridicat nivel de dupa 2004.

Chiar si fara recolta din SUA, stocurile mondiale de 165,23 milioane de tone si productia de 618,11 milioane de tone in anul agricol ce se incheie pe 31 mai, vor fi mai mari cu 21% decat cererea.

Cerealele au avut in acest an cele mai ample declinuri de pret din randul produselor agricole, modificand traseul inflatiei in domeniul alimentar.

In luna martie, indicele Organizitiei pentru Alimente si Agricultura, ce contorizeaza 55 de alimente, a scazut pana la cel mai redus nivel de dupa octombrie, iar declinul comparativ cu iunie 2008 - perioada cand a atins un nivel record pentru ultimele doua decenii - este de 24%. Fermierii americani, cei mai mari exportatori, vor pierde din cota de piata pe care o detin la nivel mondial si vor ajunge sa aiba 19% in acest an, cel mai redus nivel din ultimele cinci decenii, in scadere de la 29% in 2008, potrivit datelor guvernamentale.

Rusia va furniza 14% din graul utilizat la nivel mondial, cu 3% mai mult decat in 2004. Australia detine o cota de piata de 12%, aproape dublu fata de acum doi ani, cand a avut loc o seceta profunda.

Speculatorii pariaza pe caderea pietei

Oferta tot mai bogata i-a facut pe speculatorii de la Chicago Board of Trade sa parieze pe caderea pietei.

Pretul graului a scazut in sapte din cele opt trimestre de dupa februarie 2008, cand au atins un nivel record de 13,495 dolari pe busel. Declinul din primele trei luni ale lui 2010 a fost cel mai rapid de dupa 1995.

Fermierii americani planuiesc in schimb sa planteze mai mult porumb si soia. La un hectar de porumb plantat profitul va fi cu 420 de dolari mai mare decat in cazul unui hectar de grau, potrivit estimarilor de cost ale USDA si ale preturilor CBOT.

In perioada septembrie 2009 - iunie 2010 in SUA se vor planta 21,8 milioane hectare de grau, in scadere cu 9% comparativ cu anul anterior, si totodata cea mai mica suprafata plantata dupa 1971, conform USDA.

Suprafata plantata cu porumb in Statele Unite, cea mai intinsa din lume, va creste cu 2,7%, un maxim al ultimilor trei ani, iar in cazul suprafetei plantate cu soia, aceasta va fi cu 0,8% mai mare, pana la un nivel record, potrivit guvernului.

Preturile metalelor cresc ametitor

Pretul unei tone de cupru a depasit pragul de 8.000 de dolari, tragand dupa sine si alte metale, ale caror preturi au atins nivelurile maxime ale ultimelor 20 de luni pe fondul semnelor ca cererea, deja puternica in China si in restul Asiei, isi va reveni si in Statele Unite, Europa si Japonia, scrie Financial Times. Pretul cuprului a crescut cu 90% comparativ cu anul trecut, atingand un nivel de 8.010 dolari per tona, un nivel record pentru ultimul an si jumatate. Si pretul minereului de fier a atins un nivel de 160,5 dolari per tona, in crestere 170% comparativ cu 2009. Nici nichelul si aluminiul nu au facut nota discordanta, astfel o tona de nichel a ajuns sa coste 25.300 de dolari, in urcare cu 136,5%, iar o tona de aluminiu are un pret de 2.375 de dolari, cu 60% mai mult decat anul trecut.