Opinie Sorin Pislaru: Daca drumul este prost, de ce nu-l reparati, domnule Presedinte?

Autor: Sorin Pâslaru 13.04.2010

In patru ani, fondurile publice pentru sanatate s-au dublat in Romania. A simtit vreun beneficiar asta? Dimpotriva. Oamenii spun ca sistemul public merge din rau in mai rau, mamele vin sa nasca la Bucuresti pentru ca nu mai au incredere in medicii din provincie, infirmierele si asistentele au devenit si mai agresive in a-si cere "dreptul".

Si in invatamant, si in sanatate, si in drumuri - toata lumea se vaita ca nu sunt bani.

Cum nu sunt bani, daca fata de anul 2004 toate bugetele institutiilor publice sunt duble?

Compania Nationala a Drumurilor are la dispozitie 1,5 miliarde de euro in 2010, de doua ori mai multi decat in urma cu 4-5 ani, si Ministerul Invatamantului la fel.

Ca in 2009 fondurile au mai scazut, este adevarat, dar ritmul de crestere de 25% pe an intre 2004-2008 a fost suficient de mare incat sa nu fie corectii mari.

Ce lipseste este de fapt eficienta cheltuirii banilor. Cate spitale au fost renovate anul trecut? Cati pacienti au fost ingrijiti in sistemul public?

Simptomatic pentru ineficienta cheltuirii banilor publici este faptul ca institutiile publice nu sunt obligate sa faca rapoarte de activitate.

Orice scoala, spital sau primarie, dar si agentie sau minister ar trebui sa fie obligata sa faca, in primele doua luni ale anului urmator, un raport de activitate pe anul anterior, care sa fie prezentat si dezbatut in sedinta publica si afisat pe site-ul institutiei.

Companiile din toata lumea sunt conduse in functie de rezultatele trimestriale si anuale, in functie de rezultatele obtinute in raport cu angajamentele asumate.

De ce nu ar fi la fel si in sectorul public? De ce nu este obligat guvernul, dar si Parlamentul si Presedintia, sa faca rapoarte anuale despre activitatea lor?

In cate deplasari externe a fost primul-ministru anul trecut? Ce a obtinut? Dar presedintele? Cate masini a achizitionat SPP in 2009? Cat a cheltuit pe salarii? Cate angajari a facut Ministerul Mediului? Dar Academia de Studii Economice? Cu cat a scazut numarul de studenti? Cat a incasat de la studentii cu plata?

Rafturile jurnalistilor sunt pline de Proiectii, de Planuri si Strategii Guvernamentale. Totul numai despre viitor.

Nimeni nu vrea sa prezinte decontul. Sa ne spuna ce a facut ieri.

Presedintele Traian Basescu a participat, spre exemplu, ieri la un forum despre digitalizarea administratiei publice, unde s-au facut angajamente pentru urmatorii 5-10 ani, cand, se spune, birocratul roman se va muta in computer.

Acum 10 ani si respectiv 5 ani, premierul Adrian Nastase si, respectiv, premierul Calin Popescu-Tariceanu promiteau acelasi lucru. In mod normal, presedintele actual, aflat la al doilea mandat, ar trebui sa vina si cu un raport privind ce s-a facut din 2005 incoace in orice domeniu despre care discuta la viitor.

Acelasi presedinte, prezent saptamana trecuta la Pitesti la lansarea unei masini, a spus in treacat jurnalistilor ca drumul a fost prost. Masina este buna, dar drumul este prost. Pai si cine este vinovat, domnule presedinte, ca drumul este prost? Cine din Compania Drumurilor, din Ministerul Transporturilor v-a dat explicatii despre acest drum prost si ce masuri a luat sa-l repare? Ca de asta platesc romanii si presedintele, si ministrul, si compania de drumuri, sa il repare si nu sa constate ca drumul este prost.

Tot se vorbeste de modernizarea tarii, de planuri grandioase de descentralizare si eficientizare a administratiei publice. Foarte bine.

Dar ceva simplu, practic, de ce nu se poate face ca un exemplu pe baza caruia sa se construiasca restul?

Invatamantul, salarizarea bugetarilor, pensiile, sanatatea, mai nou justitia sunt rascolite cu propuneri grandioase de reforma. Este o strategie de a schimba tot timpul legislatia pentru a crea confuzie si de a nu vorbi niciodata despre ce ai realizat pana acum? Daca este asa, reusita este deplina.