Cum functioneaza asigurarea de somaj: acopera cel mult 24 de rate de credit

Autor: Angela Placinta 13.04.2010

Asigurarile de somaj, care acopera cheltuielile asiguratului cu ratele la banca daca acesta isi pierde locul de munca, au devenit foarte "la moda" pe piata bancara in ultima perioada, bancherii intrecandu-se in lansarea de produse de creditare care cuprind si astfel de asigurari. Printre aceste banci se numara BCR, Bancpost sau Piraeus. Bancherii incearca astfel sa se protejeze de eventuale pierderi, in conditiile in care in ultimul an somajul aproape s-a dublat, ajungand la 8,36%.

Clientul fie incheie polita direct cu asiguratorul, ca in cazul BCR si Bancpost, fie banca incheie un contract de asigurare de grup care sa acopere intreg portofoliul sau de clienti persoane fizice, ca in cazul Piraeus Bank. De cele mai multe roi, costul asigurarii este inclus in costul creditului. Pretul asigurarii nu este diferentiat in functie de domeniul in care lucreaza clientul.

"Costul asigurarii poate fi o plata separata in cazul in care aceasta asigurare este oferita de catre banca in mod optional. Exista si varianta in care prima de asigurare poate fi suportata de catre banca, in conditiile in care toti clientii sunt inclusi in asigurare si, datorita volumelor, costul asigurarii este mult mai mic", explica Cristina Nitescu, directorul de bancassurance al Piraeus Bank.

In cazul in care clientul bancii isi pierde locul de munca, asiguratorul plateste ratele in locul acestuia pentru o anumita perioada de timp, care poate ajunge si la 24 de luni pe toata durata imprumutului. "Asiguratorul suporta pana la 24 de rate de credit pe intreaga durata de viata a creditului caruia ii este asociat produsul de asigurare. Polita se activeaza dupa o perioada de 60 de zile de asteptare si poate fi acordata clientilor care exercita o activitate profesionala salarizata in baza unui contract individual de munca pe durata nedeterminata de cel putin 3 luni", afirma oficialii BCR, cea mai mare banca de pe piata locala, care colaboreaza pe partea de asigurari de somaj cu BCR Asigurari de Viata, companie a austriecilor de la Vienna Insurance Group.

La Bancpost, care ofera aceasta asigurare impreuna cu creditul ipotecar Sigur Acasa, asiguratorul plateste pana la sase rate pe eveniment daca clientul devine somer, fiind acoperite cel mult doua intrari in somaj (evenimente) in primii trei ani ai creditului.

"Persoana asigurata trebuie sa aiba calitatea de salariat pe baza unui contract de munca si sa aiba o vechime la ultimul angajator de minimum sase luni si o vechime totala in munca de minimum 12 luni. De asemenea, pentru a fi despagubit, somajul trebuie sa intervina pe o perioada de minimum 90 de zile, din motive independente de vointa angajatului", explica reprezentantii Bancpost.

Pentru a primi despagubirea, clientul bancii trebuie sa fie inregistrat ca somer la ANOFM (Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca).

"Plata indemnizatiilor de asigurare (a ratelor lunare de credit) se face de catre asigurator pentru maximum 18 luni (de obicei nu mai mult de 6 luni pe eveniment - perioada de somaj dovedita) pe toata durata creditului si este legata de mentinerea si dovedirea calitatii de somer a imprumutatului. Acesta trebuie sa primeasca indem nizatie de somaj si trebuie sa faca lunar dovada calitatii de somer aflat in plata la ANOFM", mai spune Nitescu de la Piraeus.

Pana in prezent, asiguratorii au platit foarte putine des pagubiri pentru politele de somaj atasate creditelor, aceste pachete de produse fiind lansate in ultimele cateva luni.