Ultimul editorial al sefului bancii Poloniei: Sa nu ne grabim cu euro

Autor: Cristina Rosca 13.04.2010

In ultimul editorial publicat de cotidianul britanic Financial Times cu acordul sotiei sale, presedintele bancii nationale a Poloniei, care a murit in accidentul aviatic de la Smolesk, Rusia, afirma ca Polonia nu ar trebui sa se grabeasca sa adopte moneda euro.

"Polonia doreste sa adere la un moment dat la zona euro. Experientele recente insa - atat problemele cu care se confrunta zona euro, dar si evolutia fericita a economiei Poloniei - ne-au facut sa ne intrebam daca este bine sa aderam rapid la un mecanism rigid al ratelor de schimb, anticamera zonei euro", explica fostul presedinte al bancii nationale a Poloniei.

Polonia a trecut cu bine de criza, spune el. "Anul trecut, am fost singura tara din Uniunea Europeana care am anuntat crestere economica. Avansul de 1,7% al Produsului Intern Brut al Poloniei a contrastat cu un declin mediu de 4,2% la nivel de Uniune Europeana, si cu contractari de circa 5% in Germania, Marea Britanie si Italia."

In acest an, cand Europa a fost macinata de griji privind datoria excesiva a Greciei, economia Poloniei este de asteptat sa creasca cu 2,7%, iar in 2011 avansul va fi chiar mai mare, de 3%, potrivit estimarilor de la Fondul Monetar International. Statul din Europa Centrala care pana nu de mult era un stat-problema pentru vechiul continent renaste si vine ca o poveste de succes intr-o Europa macinata de probleme, considera Slawomir Skrzypek.

O explicatie pentru aceasta evolutie este aceea ca, nefiind membra a zonei euro, Polonia a putut profita de flexibilitatea cursului de schimb, astfel incat sa anime cresterea si sa reduca deficitul de cont curent fara a majora inflatia, completeaza el.