Noul guvern de dreapta din Ungaria va renunta la masurile de austeritate care au indepartat tara de buza prapastiei

Autor: Andreea Mioara Neferu 13.04.2010

Conservatorii din partidul Fidesz, care au obtinut o victorie zdrobitoare la alegerile parlamentare din Ungaria, vor sa renunte la masurile de austeritate luate de guvernul tehnocrat condus de Gordon Bajnai si sa puna bazele celei mai competitive economii din regiune.

Orban vrea fiscalitate redusa

Viktor Orban, liderul partidului Fidesz si cel care va prelua functia de premier al Ungariei, are in plan sa reduca impozitele pe salarii si sa simplifice cadrul fiscal aplicat veniturilor in urmatorii patru pana la sase ani. Orban a anuntat, de asemenea, ca va reduce la jumatate numarul de consilii locale si va elimina jumatate din locurile din Parlament daca va obtine majoritatea de doua treimi, necesara pentru a executa modificari constitutionale.

Totodata, partidul va face eforturi in directia reluarii cresterii economice, chiar cu riscul de a depasi tinta de deficit bugetar negociata cu Fondul Monetar International (FMI) pentru anul 2010. Fidesz vrea sa renegocieze si sa extinda imprumutul primit de la FMI, UE si Banca Mondiala, care expira in octombrie.

Castigatorii alegerilor de duminica vor, de asemenea, sa creeze in urmatorii zece ani circa un milion de noi locuri de munca.

Liderul Fidesz a indicat foarte clar ca politica economica pe care o va promova nu se va axa pe masuri de austeritate, ci pe crestere economica, potrivit Budapest Business Journal. "In scurt timp, Ungaria trebuie sa devina cea mai competitiva economie din regiune", a declarat Orban. Pana la momentul in care noul guvern se va instala la Budapesta, spre sfarsitul lunii mai, deficitul bugetar al Ungariei este asteptat sa atinga 90 sau chiar 100% din tinta anuala de 3,8% din PIB, a spus Orban, adaugand ca "nu vor mai exista rezerve pentru a doua jumatate a anului". In acest sens, viitori lideri de la Budapesta vor fi nevoiti sa propuna o noua tinta de deficit bugetar mult mai mare fata de cea negociata cu FMI.

La polul opus, actualul prim-ministru al Ungariei, Gordon Bajnai, care conduce un guvern de tehnocrati, este de parere ca o politica fiscala stricta este conditia fundamentala a cresterii economice sustenabile pe care noul cabinet trebuie sa o respecte, potrivit realdeal.hu. Bajnai a reusit sa mentina tara pe linia de plutire prin masuri dure, care au fost penalizate insa de electorat.

Economistii se tem de Fidesz

"Cel mai bun scenariu pentru economie este acela in care Fidesz castiga o majoritate simpla", este de parere economistul Raffaella Tenconi din cadrul Wood&Co., citata de The Wall Street Journal. "Motivul este ca un mandat solid ar putea determina Fidesz sa implementeze modificari de politica economica mult prea rapid, care s-ar putea traduce printr-o volatilitate mai ridicata a monedei si a performantelor inregistrate de activele ungare si, in cele din urma, ar putea lasa tara mult mai expusa la viitoarele socuri mondiale", a spus Tenconi. Principalul partid conservator din Ungaria, Fidesz, condus de fostul premier Viktor Orban, a obtinut victoria in primul tur al alegerilor parlamentare, acumuland 52,8% din voturi, scrie Bloomberg. Partidul Socialist, aflat in prezent la putere, s-a clasat pe locul al doilea, cu 19,3% din sufragii.

In cadrul celui de-al doilea tur de scrutin, ce va avea loc pe 25 aprilie, Fidesz are sansa de a deveni primul partid care castiga o majoritate de doua treimi dupa caderea comunismului in 1989. Din cele 386 de locuri in parlament, Fidesz a obtinut 206, iar socialistii - 28. Formatiunea nationalista Jobbik are 26 de mandate, iar cea ecologista LMP (Politica poate fi diferita) a obtinut 5. In urma alegerilor ce vor avea loc peste doua saptamani, inca 121 de locuri in parlament vor fi distribuite.

"Am in fata cea mai importanta provocare a vietii mele. Voi avea nevoie de voi toti pentru a realiza aceasta sarcina, de fiecare cetatean ungar, fara exceptie", a declarat Orban.