Investitiile straine stau departe de piata locala, dupa un an in care s-au injumatatit

Autor: Izabela Badarau 13.04.2010

Intrarile de investitii straine directe au coborat in februarie la 164 de milioane de euro, unul dintre cele mai mici niveluri lunare de la debutul crizei, in scadere cu 19% fata de februarie anul trecut.

In primele doua luni ale lui 2010, volumul investitiilor straine reprezinta doar o treime din nivelul inregistrat in primele doua luni din 2009, potrivit datelor publicate ieri de BNR.

Pe durata anului trecut, investitiile straine directe au scazut la jumatate, pana la 4,8 miliarde de euro, de la 9,5 miliarde de euro, cat au fost in 2008.

In lunile dinaintea recesiunii, investitiile straine directe aveau un volum lunar de peste 600 de milioane de euro, fara a lua in calcul exceptiile cand valoarea urca la 2 mld. euro sau cand scadea la 300 de milioane de euro.

Volumul de investitii straine cuprinde atat investitii greenfield, majorari de capital la societatile pe care strainii le detin deja in Romania si credite intra-grup. Valoarea investitiilor straine poate fluctua semnificativ de la o luna la alta ca urmare a unor credite mari intra-grup.

Care este tendinta in anul 2010 in ceea ce priveste volumul de capital strain care intra in tara? "Exista o retinere a investitorilor straini, sunt mai atenti, mai prudenti, in contextul in care cresterea economica s-a calmat si in Occident si prognozele au fost ajustate. Important este ca guvernantii sa fie atenti sa nu alunge si bruma de investitori straini care ar mai putea veni in conditiile actuale de criza. Investitiile straine directe sunt corelate cu evolutia PIB, in sensul ca scaderea lor se vede, cu o anumita intarziere, si in evolutia PIB", spune Lucian-Liviu Albu, doctor in economie.

El spune ca daca investitiile pe care le fac strainii in Romania s-ar mentine in 2010 macar la nivelul de anul trecut, ar fi bine, precizand ca este deocamdata greu de presupus care va fi nivelul la sfarsitul anului.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, spune ca tocmai criza din tarile vestice ar putea determina companiile straine sa reduca costurile prin delocalizarea capacitatilor de productie si mutarea lor intr-o tara precum Romania.

"Insa problema este mediul de afaceri romanesc. Ce ofera el mai atractiv decat tarile din jur. La valul precedent de investitori straini, elementul principal de atractie a fost cota unica si procesul de convergenta la UE. Romania este o tara mare, o piata mare, forta de munca este ieftina, dar fara sa se lucreze si la calitatea mediului de afaceri, sunt sceptic ca Romania ii va mai convinge pe investitorii straini."

Raiffeisen Bank estimeaza ca investitiile straine directe vor cobori usor fata de 2009, pana la nivelul de 4,5 mld. euro, urmand sa creasca la 6 mld. euro in 2011.

Romanii din strainatate au trimis mai putini bani acasa

Investitiile straine directe au finantat in proportie de 62% deficitul de cont curent in primele doua luni ale anului.

Deficitul extern a crescut cu 64% fata de primele doua luni din 2009, la 754 de milioane de euro, dupa ce pe parcursul anului trecut, deficitul extern s-a redus cu 69%, pana la 5 miliarde de euro.

Cresterea deficitului in primele doua luni din an a fost determinata de reducerea soldului balantei transferurilor curente cu 69%, pana la 312 milioane de euro, ceea ce inseamna ca romanii care lucreaza in strainatate au trimis mai putini bani acasa anul acesta.

Bunurile, serviciile si balanta veniturilor au avut o contributie negativa la deficitul de cont curent, inregistrand un deficit de 572, 138 si respectiv 356 de milioane de euro in primele doua luni ale anului.

Datoria externa a Romaniei a urcat cu 3% din decembrie anul trecut, pana la un sold total de 82,35 miliarde de euro, din care 82% reprezinta datoria pe termen mediu si lung, mai arata datele BNR.