BULETIN DE STIRI/ A treia călătorie a lui Stradivarius prin România

Autor: Pop Ioan 14.04.2010
Un turneu "de interes public"
Cea de a treia ediţie a Turneului Naţional Stradivarius va avea loc intre 4 şi 25 mai in Bucureşti şi alte nouă oraşe din România. Violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail (in fotografia realizată de Cosmin Bumbuţ) - solişti concertişti ai Orchestrelor şi Corurilor Radio - vor susţine recitaluri in săli de concert din Bacău, Oneşti, Braşov, Sibiu, Baia Mare, Bistriţa, Timişoara, Piteşti, Constanţa şi la Sala Radio din Bucureşti. Turneele Stradivarius sunt organizate de Asociaţia Culturală Accendo, in parteneriat cu Radio România şi reprezintă "reunirea" a unui gest cultural cu un obiectiv social: strângerea de fonduri pentru ajutorarea celor peste 30.000 de copii hipoacuzici din România. Astfel, turneul considerat "de interes public" de Consiliul Naţional al Audiovizualului este asociat cu o campanie desfăşurată cu sprijinul Radio România, TVR, al unor generoşi sponsori şi al partenerilor media.
Eminescu bătut in aur
Banca Naţională a României a pus in circulaţie, in scop numismatic, o monedă din aur dedicată implinirii a 160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. Moneda a fost emisă intr-un tiraj de 500 de exemplare şi poate fi achiziţionată la preţul de 4.980 de lei, fără TVA. Cu un diametru de 35 de milimetri, moneda din aur are o greutate de 31,103 grame, este de calitate proof şi are marginea netedă. Aversul prezintă, de sus in jos, stema României, suprapusă parţial peste valoarea nominală - "500 LEI", o carte deschisă aşezată pe o cunună de lauri, pe paginile căreia se găsesc: portretul din 1869 al lui Mihai Eminescu, in stânga, şi câteva semnături ale poetului, in dreapta. Stema şi ansamblul carte-lauri sunt plasate peste un cerc dublu, ce prezintă la exterior, in partea inferioară, inscripţia in arc de cerc "ROMANIA". Reversul prezintă, in centru, casa memorială de la Ipoteşti, in care a copilărit Eminescu şi portretul din 1885 al acestuia, inconjurate de un cerc dublu corespunzător celui de pe avers, ce prezintă la exterior inscripţiile in arc de cerc: "MIHAI EMINESCU" - sus, "160 ANI DE LA NASTEREA POETULUI" - jos, "1850" - la stânga şi "2010" - la dreapta. Punerea in circulaţie, in scop numismatic, a monedelor se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Ghid pentru muzee, proprietari de galerii si colectionari
Recent, sub patronajul Word Wide Art Books (wwab) din SUA, a fost tipărit catalogul de artă "International Contemporany Masters", volumul III, 2010, cu 376 pagini, dimensiuni: 10x13 inci sau 25,2x32,7 cm. Volumul este un amplu ghid pentru muzee, proprietarii de galerii şi colecţionari, pentru toţi iubitorii de artă, prezentând "artişti in viaţă si tendinţe recente", cum spune curatorul masivului catalog Despina Tunberg, in acelaşi timp "servind pentru a prezenta artişti mai puţin cunoscuţi, dar de inaltă calitate artistică". Catalogul cuprinde peste 400 de reproduceri şi note biografice ale celor 233 de artişti din 50 de ţări, inclusiv România. Are patru secţiuni: pictură, fotografie şi digital art, printuri, monotypes şi, ultimul, sculptură & instalaţii. Din România este prezentat Nicolae Macovei, artist independent, cu o lucrare digital art intitulată "Genesys 1". Catalogul poate fi consultat pe internet la www.wwab.us sau la www.internationalcontemporarymasters.com In acelaşi timp, Southern Nevada Muzeum of Fine Art din Las Vegas organizează două expoziţii cu artiştii prezenţi in "International Contemporany Masters". Prima are loc intre 17 aprilie şi 5 iunie, iar a doua intre 19 iunie şi 4 septembrie.
Dacă e duminică, e REX
Duminică 18 aprilie, EUNIC Stockholm organizează, sub titulatura "REX - Recent Experimental Short Films", un program de scurtmetraje europene, cuprinzând filme de ficţiune, animaţii şi documentare. România este reprezentată de scurtmetrajul Palmele de George Chiper, produs de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică. Având-o in rolul principal pe actriţa Coca Bloos, filmul Palmele spune povestea unei femei căreia un accident teribil ii răpeşte familia intr-o clipă. Ani mai târziu, in faţa camerelor de luat vederi şi a ochilor iscoditori, ea incearcă să rememoreze evenimentele ce aveau să-i arunce viaţa intr-o simplă rutină fără sens. Printre cele douăsprezece scurtmetraje prezentate la REX se mai numără Echo de Magnus von Horn (Polonia), The Occupant de Gabriel Le Bomin (Franţa) şi body trail de Michale Palm & Willi Dorner (Austria). REX este organizat de EUNIC Stockholm in parteneriat cu Casa de Cultură a oraşului Stockholm (Kulturhuset).
Iaşii in KafeKultour
Timp de 3 săptămâni, 10 cluburi şi cafenele din Iasi se vor transforma in locuri de manifestare a culturii locale şi internaţionale. Anul acesta, CaféKultour se va bucura de prezenţa unor artişti de cea mai bună calitate, din Franţa ("Siam", "Chameau"), Germania ("Andi Maile's Souljazz Project") şi România ("Nu & Apa Neagră") şi de o bogăţie de genuri artistice: muzică (jazz, world music, psychedelic/experimental/folk, glam-rock), teatru, fotografie, film, literatură. A cincea ediţie CaféKultour este rodul unui parteneriat intre centrele culturale cu sediul la Iaşi, lectoratele străine de la Universitatea "Al. I. Cuza", asociaţiile şi instituţiile de cultură din Iaşi. Programul detaliat CaféKultour se gaseste pe site-ul: www.ccfiasi.ro.
Semne in floare
Muzeul de Artă Cluj-Napoca derulează până pe 9 mai expoziţia "Semne in floare", eveniment care face parte dintr-un proiect mai amplu, de valorificare a patrimoniului Muzeului de Artă Cluj-Napoca, punând in valoare lucrări ale unor artişti de prestigiu ai artei româneşti: Abodi Nagy Béla, Petre Abrudan (foto 2), Balázs Péter (foto 3), Lucia Dem-Bălăcescu, Alexandru Ciucurencu, Aurel Ciupe, Vasile Crişan, Fülöp Antal Andor (foto 4), Ion Grigore, Teodor Harşia, Valentin Hoeflich, Mircea Ivan, Anton Lazăr, Tasso Marchini, Paul Miracovici, Ion Mitrea, Alexandru Mohi, Sabin Nemeş, Viorel Nimigeanu, Lucia Piso, Nicolae Popa, Sabin Popp, Rodica Pandele, Eugen Patachi, Ion Sălişteanu, Ion Sima, Szolnay Sándor, Eustaţiu Stoenescu şi Gheorghe Vânătoru.
Duminică de poezie in teatru cu Ana Blandiana
Pe 18 aprilie, ora 11.00, iubitorii de poezie sunt aşteptaţi la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova la un regal de poezie. Programul "Duminici de poezie in teatru" o va avea ca invitată la ediţia inaugurală pe poeta Ana Blandiana (foto 5). Aceasta va dialoga cu publicul şi va recita din cele mai recente poeme ale sale, iar actorii Gina Călinoiu şi Angel Rababoc vor da glas unor cunoscute poezii scrise de ea de-a lungul timpului. Cu acest prilej, va fi lansată monografia «Ana Blandiana. Studiu monografic» (Ed. Sitech, Craiova) a Codruţei Oana Buşu, absolventă a Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova. Biletele, in valoare de 10 lei, se găsesc la agenţia teatrului.
Maraton radiofonic Shakespeare
Sâmbătă, 24 aprilie, in premieră absolută in România, Radio România Cultural difuzează Shakespeare 24 de ore nonstop. Vor fi difuzate spectacole memorabile in interpretări remarcabile: George Calboreanu in Regele Lear, Alexandru Giugaru in Nevestele vesele din Windsor, Octavian Cotescu in Neguţătorul din Veneţia, Ştefan Iordache in Richard al III-lea, Constantin Codrescu in Hamlet, Victor Rebengiuc in Macbeth, Adrian Pintea şi Mariana Buruiană in Romeo şi Julieta, Dana Dogaru şi Ion Caramitru in Scorpia imblânzită, George Constantin in Cum vă place şi Furtuna, două montări in regia lui Liviu Ciulei.
Expoziţie Geta Brătescu la Liverpool
Institutul Cultural Român din Londra, in parteneriat cu Galeria Ivan din Bucureşti şi cu organizaţia britanică A Foundation, prezintă până pe 22 mai, la galeria The Blade Factory din Liverpool, o expoziţie a artistei Geta Brătescu. Expoziţia face parte dintr-un proiect mai amplu, numit "Economia darului", care include galerii şi artişti din New York, San Francisco, Zurich, Stockholm, Manchester, Liverpool şi Bucureşti. Participă artiştii: Geta Brătescu, Eric Bainbridge, Brass Art, Elodie Pong, Jacob Dahlgren, Mark Harasimowicz, Rebecca Lennon şi Shaun O' Dell.
SIVECO este "Gold Partner" Oracle
Compania SIVECO Romania s-a recertificat, incepând cu luna martie, ca partener Oracle pe nivelul "Gold" şi işi propune ca in 2011 să devină "Platinum Partner", cel mai inalt nivel de certificare Oracle. SIVECO Romania face parte din programul ORACLE Partner Network (OPN) şi dispune, pe lângă competenţe avansate in tehnologia ORACLE, de capabilităţi de implementare a familiei de produse ORACLE Applications. SIVECO propune organizaţiilor ce işi desfăşoară activitatea pe piaţa unică europeană şi soluţia proprie ERP (Enterprise Resource Planning) - SIVECO Applications 2011, dezvoltată cu ajutorul tehnologiei ORACLE, utilizând baza de date ORACLE. In calitate de Oracle Gold Partner, SIVECO Romania are dreptul de a revinde produsele bazate pe tehnologia Oracle, având acces la programe de specializare şi de perfecţionare ale angajaţilor, cu beneficii directe asupra serviciilor oferite clienţilor.
Architecture & Inclusion

Cu ocazia Anului European al Luptei Impotriva Saraciei si Excluderii Sociale, EUNIC Cehia, sub presedintia Institutului Cultural Roman de la Praga, impreuna cu celelalte institute culturale si reprezentante diplomatice din Cehia, in parteneriat cu Galeria Jaroslav Fragner din Praga, organizeaza in perioada 14 aprilie - 6 iunie expozitia "Architecture & Inclusion". Aceasta consta intr-o expozitie de machete si planse arhitectonice si evenimente conexe, dezbateri, proiectii video, prezentari pe tematica includere si integrare sociala si culturala. Proiectul reuneste tineri arhitecti si studiouri de arhitectura din 10 tari europene: Romania, Cehia, Portugalia, Olanda, Marea Britanie, Germania, Austria, Norvegia, Slovacia si Suedia. Prin intermediul acestuia, tinerii arhitecti vor prezenta propunerile lor pentru solutionarea problemelor social-urbane actuale cu care se confrunta marile orase si aglomeratii urbane. Romania este reprezentata de Sergiu Demean si Corneliu Costeant, de la Facultatea de Arhitectura din cadrul Universitatii Politehnice din Timisoara. Proiectul lor "Centrul social comunitar" prezinta solutia arhitectonica pentru integrarea diferitelor minoritati sociale, in special persoane in varsta, dar si familii tinere cu probleme financiare, persoane fara adapost, minoritati etnice.