COLECTII/ Fantasy cu patina pentru copii

Autor: Stelian Turlea 14.04.2010
Cand le vezi, ai sentimentul ca sunt vechituri, volume tiparite cu decenii in urma, trecute prin cine stie cate maini nerabdatoare de cititori adolescenti: au prins patina vremii, au coperte cu colturile si marginile tocite, cotorul jupuit. Totul e o iluzie, face parte din marketing, sa atraga si mai mult entuziastii literaturii fantasy. Nici macar nu sunt colectie, dar merita o prezentare ca si cum ar fi. Amandoua volumele despre care vorbim mai jos au aparut la Editura Corint junior.
"Flacara gloriei" este semnata de Michael Pryor. Este primul volum din "Legile Magiei", tradusa in romaneste de Ioana Avadanei. Michael Pyor e un scriitor australian, nascut in 1957, autor a cinci serii de romane fantasy, fiecare serie avand cate trei, patru titluri. A fost niminalizat de cinci ori la Premiul "Aurealis". Din "Legile Magiei" au aparut pana acum patru volume, acesta este primul. Aubrey Fitzwilliam este fiul unui fost prim-ministru al Marii Britanii, aflat la o scoala-internat, unde studiaza arta vrajitoriei. Se dovedeste a fi inzestrat cu extraordinare capacitati magice si se implica intr-un conflict politic de proportii, cu implicatii magice, reusind chiar sa-i salveze viata printul mostenitor al tronului Angliei.

"Carcera" de Catherine Fisher a fost declarata de "The Times" cartea anului 2007 pentru adolescenti. Traducerea semnata de Veronica Barbu-Mititelu are si ea patina vremii. Catherine Fisher s-a nascut tot in 1957, dar in Tara Galilor, a absolvit universitatea cu o diploma in literatura engleza si e fascinata de mituri si istorie. A lucrat ca profesor si arheolog, a scris poezie si, din 1980, literatura fantasy pentru copii. Are pana acum publicate 19 romane traduse in 17 limbi straine. Multe dintre romane au fost nominalizate la cele mai importante premii literare. Este "una dintre cele mai bune scriitoare de literatura fantasy a zilelor noastre" scria "The Independent". Ce este romanul de fata? Imaginati-va o inchisoare atat de vasta, incat contine celule, coridoare, paduri, orase si mari. Imaginati-va o inchisoare futuristica in care traiesc descendentii detinutilor initiali, intr-o lume intunecata, iar printre ei, un detinut tanar care nu vrea sa creada ca s-a nascut acolo. Imaginati-va, in lumea din afara inchisorii, intr-o societate in care timpul este interzis - o fata, Claudia, obligata sa ia parte la o casatorie aranjata, prinsa intr-un complot de asasinare de care-i e groaza si pe care, totodata, si-l doreste. "Carcera" face parte dintr-o serie in care au aparut pana acum doua titluri.