EDITORIAL/ Interviu cu un vampir

Autor: Doru Iftime 14.04.2010
Acum câţiva ani, am făcut un interviu cu actorul Marcel Iureş. Era la Praga şi filma pentru "Hart's War", impreună cu Bruce Willis. Evident, Bruce era motivul pentru care Iureş devenise interesant pentru presă (e drept, era şi Colin Farrell in filmul acela, dar nu ştiam noi prea multe despre el pe atunci).
Iureş era primul dintre actorii români care spărsese gheaţa, ajungând să joace in filme de prima mână, cu actori de pe lista A a Hollywood-ului (incepuse cu "Interviu cu un vampir", continuase cu "Misiune Imposibilă" (cu Tom Cruise) şi "Peacemaker" (cu George Clooney şi Nicole Kidman).
Iureş nu e un tip abordabil. E mai degrabă distant. Ii purtam (şi ii port) un respect enorm pentru cariera in teatru şi il consider unul dintre actorii noştri cu greutate. Nu-l vedeam că ar fi genul care să răspundă unor intrebări frivole, nici nu găseam o cale suficient de diplomatică pentru a-l intreba despre Bruce Willis. Fiindcă trebuia să fac asta. Era obligatoriu şi, pe undeva, de inţeles: americanul era starul, trăgea filmul după el. Românul nu era o vedetă (nici nu cred că-şi dorea asta), nu era faimos in toată lumea şi nu câştiga milioane de dolari (deşi nu cred că l-ar fi deranjat). Dacă pentru Bruce Willis era un film oarecare, pentru Iureş era momentul de glorie. Pe care eu ii ceream să-l impartă, preţ de câteva intrebări, cu Bruce Willis.
Am avut aceeaşi dilemă când am intâlnit-o pe Maia Morgenstern, e drept, la ceva timp după ce jucase in "Patimile" lui Mel Gibson. Timp care permisese tuturor jurnaliştilor intersaţi de Mel Gibson să-i pună Maiei toate intrebările ce puteau fi puse pe această temă. A vorbit Maia in perioada aceea despre domnul Mel Gibson cât nu s-a vorbit de el in România de când e actor. A vorbit cu veneraţie, respect, recunoştinţă. O ascultam şi o admiram că se poate da pe sine la o parte, că imparte cu domnul Mel cu atâta generozitate momentul de apogeu al carierei ei cinematografice (deşi sunt convins că vor mai veni şi alte filme bune). O ascultam şi mă intrebam dacă nu o incearcă sentimentul că işi ratează propriul moment de glorie, că această mare reuşită trece pe lângă ea, că tot ce a izbutit trece pe furiş in contul domnului Mel. Eram, pe de altă parte, bucuros că nu va mai trebui să o intreb pe Maia despre Mel, aş cum nu mi-a plăcut să-l intreb pe Iureş despre Bruce. Nu mi se părea corect. Mi se părea că deviez de la subiect. Şi aşa am aflat de la Maia că filmul nu fusese o trambulină pentru cariera ei la Hollywood. Mai mult, porţile cetăţii filmului i s-au inchis, iar cariera de regizor şi actor a domnului Mel Gibson a intrat intr-un con de umbră din cauza modului ofensator pentru evrei in care a prezentat povestea lui Iisus.
Aşadar, e Iureş mare sau e mare fiindcă a jucat cu Bruce Willis, Tom Cruise sau George Clooney? Pe noi, jurnaliştii (şi pe cei care ne citesc), ne interesează Marcel Iureş sau Bruce Willis? Maia sau Mel? Ar fi trist să ajungem la concluzia că de fapt i-am fi vrut pe americani, dar, fiindcă nu-i putem aborda, ne-am mulţumit cu românii care le erau in preajmă.
Mă intreb dacă pe undeva nu am ajuns să ne identificăm cu second hand-ul. Nu mai e vorba doar de maşini şi haine. Am trecut intr-o altă etapă: avem eroi second hand, avem glorie la mâna a doua doar pentru că, fiind vorba de conaţionalii noştri, ne-am pierdut reflexul de a sesiza valoarea autentică, de primă mână. Nu ne pot convinge singuri, au nevoie de proptele.
Şi acest lucru se intâmplă poate şi pentru că celor mai mulţi dintre noi le place să crească comod in umbra altora; ne mulţumim să tragem şi pe turta noastră din spuza de pe turta altora. Ambiţiile noastre sunt mărunte: vrem să ajungem in preajma celui mai puternic, nu să fim noi cei mai puternici. Vrem să fim alături de cei mai buni, nu să fim noi cei mai buni. Ne sunt suficiente firimiturile care cad de la masa bogaţilor.

Nu sunt un patriot, naţionalist cu atât mai puţin. Sunt conştient că azi avem puţine motive de mândrie, ca naţie. Mai puţine ca oricând. Dar le avem. Şi au meritul de a fi solide şi autentice.