Este oficial: Vinci-Aktor confirma rezilierea unilaterala a contractului de concesiune Comarnic-Brasov

Ziarul Financiar 14.04.2010

Concesionarul Autostrazii Comarnic-Brasov, Carpatii Autostrada SA (Vinci Concessions SAS, Aktor Concessions SA, Vinci Concessions Grand Projets SAS şi Aktor SA) au notificat, marti, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale precizand ca "denunta unilateral contractul de concesiune", conform notificarii trimise de Vinci.

Astfel, primul si cel mai laudat contract de concesiune public-privat a esuat, Vinci-Aktor considerand necesar sa se foloseasca de termenul de 90 de zile de la data contractului pentru a renunta la contract fara a plati despagubiri. In documentul consortiului nu se mentioneaza motivele pentru care s-a renuntat la contract, mentionandu-se insa ca ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, va sustine luni, 19 aprilie, o conferinta de presa in aceasta privinta.

Surse din cadrul CNADNR au declarat pentru ZF, ca motivul renuntarii la contract tine de incapacitatea consortiului de a se conforma conditiilor din contract, Vinci-Aktor cerand pe langa o amanare a inceperii constructiei cu doi ani si suplimentarea cu bani a proiectului.

Autostrada Zapezii este primul proiect de infrastructura realizat in parteneriat public-privat, intins pe o perioada de 30 de ani (dintre care patru sunt pentru constructie) si totodata cel mai important dupa cel din 2003 cu Bechtel pentru autostrada Transilvania (415 km). Valoarea de constructie a autostrazii se ridica la 1,9 miliarde euro, inclusiv TVA.