CNVM promite sa rezolve necunoscuta RASDAQ in 60 de zile

Autor: Roxana Pricop 14.04.2010

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) s-a angajat sa clarifice problematica pietei RASDAQ in termen de 60 de zile, in conditiile in care din 2008 pana in prezent investitorii asteapta de la Comisie confirmarea statutului de piata reglementata.

Statutul pietei RASDAQ a fost una dintre temele majore de discutii pe piata de capital, acesta fiind primul angajament luat de arbitrul pietei de capital de la declansarea incertitudinilor privind statutul pietei RASDAQ, in vara anului 2008. Atunci Comisia a aprobat constituirea unui sistem alternativ de tranzactionare administrat de BVB si a decis ca toate cele circa 1.500 de companii listate pe RASDAQ sa fie transferate pe acest sistem. Cea mai mare parte a jucatorilor de pe piata de capital au interpretat decizia Comisiei prin care RASDAQ a fost transformat in ATS ca schimbare a statutului in piata nereglementata. Singurele clarificari date de CNVM a fost ca "sistemul ATS nu poate fi considerat o piata nereglementata" si a permis ca investitiile fondurilor de investitii si ale SIF-urilor pe piata RASDAQ sa fie asimilate investitiilor pe piata reglementata, pana la definitivarea restructurarii pietei RASDAQ.

Transferul companiilor tranzactionate pe RASDAQ pe ATS nu a mai avut loc, insa statutul pietei RASDAQ a ramas incert. Mai mult, cei peste 1.500 de emitenti listati pe piata RASDAQ, cu o capitalizare totala de 3,5 mil. euro, nu respecta reguli de transparenta in relatia cu investitorii, putini dintre acestia intocmind rapoarte la standardele unei companii listate pe o piata regelementata.

Decizia de clarificare a fost insotita de hotararea arbitrului pietei de capital de a aproba constituirea si administrarea sistemului alternativ de tranzactionare ATS de catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in calitate de operator de sistem. Sistemul alternativ ATS poarta deumirea de CAN (Companii si Actiuni Noi). Pe sistemul alternativ al BVB urmeaza sa fie transferate actiunile companiilor care nu sunt listate pe o piata reglementata, principalul candidat fiind Fondul Proprietatea.