Cea mai mare listare din ultimii doi ani: Listarea Bursei i-ar putea face milionari in euro pe principalii actionari

Autor: Andrei Chirileasa 14.04.2010

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) isi va lista actiunile pe propria piata in maximum doua luni, dupa ce Consiliul Bursei a selectat firma de brokeraj Intercapital Invest pentru intermedierea operatiunii.

Listarea BVB este cea mai importanta operatiune de acest fel din ultimii doi ani, ultima companie importanta care a venit pe Bursa fiind Teraplast Bistrita, in iulie 2008. Evaluata in prezent la circa 50-60 mil. euro, BVB ar intra direct in topul celor mai mari 20 de companii listate si i-ar face milionari in euro pe cei circa 50 de actionari, firme de brokeraj sau persoane fizice, care detin participatii insumand peste 80% din capitalul Bursei. Mircea Musgociu, care detine 4,3% din actiunile Bursei, si le-ar putea vinde dupa listare cu peste 2,5 mil. euro.

Pana anul trecut, toate tranzactiile cu actiuni BVB trebuiau aprobate in Consiliul Bursei, ceea ce facea procesul foarte greoi. Vanzarea sau cumpararea unui pachet de actiuni ale Bursei putea dura cateva luni, ceea ce descuraja tranzactiile, desi multe firme de brokeraj ar fi fost dispuse sa-si vanda detinerile pentru a face rost de lichiditati. Din octombrie 2009, procedurile de vanzare au fost simplificate, pentru a pregati listarea actiunilor, iar de atunci exista putine informatii oficiale privind tranzactiile derulate. Ultimele oferte de cumparare de pe site-ul Bursei evalueaza operatorul de piata intre 48 si 56 de milioane de euro.

"Conform propunerii CA, termenul de listare este de 45 de zile de la semnarea contractului de intermediere, iar intermediarul desemnat si-a asumat acest termen. Contractul va fi semnat zilele acestea. Din punctul nostru de vedere, totul este pregatit pentru listare", a declarat Anca Dumitru, directorul general al BVB.

Listarea BVB se va realiza fara oferta publica initiala (IPO), in conditiile in care Bursa are deja peste 300 de actionari si o dispersie a actionariatului care-i permite sa se listeze fara oferta. Astfel, pretul de listare al actiunilor va fi determinat de cei care vor dori sa cumpere sau sa vanda actiuni in prima zi de tranzactionare.

Actiunile BVB, un pariu pe cresterea pietei de capital

Bursa de Valori Bucuresti opereaza piata de actiuni pe care sunt listate 70 de companii, cu o capitalizare totala de 25 mld. euro, si piata RASDAQ care cuprinde circa 1.500 de companii in valoare de 3,5 mld. euro. Pe Bursa de la Bucuresti se mai tranzactioneaza in prezent obligatiuni, titluri de stat si contracte futures pe actiuni si pe valute.

Principala sursa de venit a Bursei sunt comisioanele percepute la tranzactiile derulate pe piata, astfel ca valoarea actiunilor BVB depinde in primul rand de valoarea tranzactiilor derulate pe Bursa. Astfel, achizitia de actiuni BVB reprezinta un pariu al investitorilor pe dezvoltarea pietei de capital.

"La Bursa lucrurile sunt clare in privinta surselor de unde vin banii. Indicatorul pe care trebuie sa-l ai in vedere este valoarea tranzactiilor", spune Adrian Manaila, proprietarul firmei de brokeraj Eldainvest din Galati, care detine circa 1,57% din actiunile BVB.

Cu alte cuvinte, cu cat valoarea tranzactiilor de pe Bursa creste, cu atat actiunile devin mai valoroase. Pretul actiunilor BVB a atins la sfarsitul anului trecut niveluri minime istorice, evaluarile scazand pana la 40 mil. euro, in conditiile in care valoarea zilnica a tranzactiilor de pe Bursa a coborat in 2009 la 5 mil. euro, un minim al ultimilor cinci ani. In 2007, cand actiunile listate pe Bursa au atins maxime istorice, iar tranzactiile zilnice se ridicau la peste 20 de milioane de euro, operatorul era evaluat la peste 250 de milioane de euro, pe baza tranzactiilor derulate.

"Tinand cont de istoric si de faptul ca Fondul Proprietatea se va lista la Bucuresti si va aduce o crestere de 20-30% a valorii tranzactiilor fata de valorile normale, cred ca potentialul e bun fata de valoarea la care s-au realizat tranzactii in ultima perioada", spune Manaila, care estimeaza o valoare in jurul a 80 mil. euro a BVB in urma listarii.

Cum arata evaluarile actiunilor BVB

In prezent, Bursa este evaluata la circa de 27 de ori valoarea profitului net din 2009 (PER de 27), in conditiile in care marile burse listate din SUA si Europa de Vest se tranzactioneaza la PER-uri cuprinse intre 10 si 15. Evaluarea indica insa potentialul ridicat de dezvoltare al pietei locale de capital, in conditiile in care Bursa de la Bucuresti este o piata emergenta, inca in formare.

Bursa din Sibiu (Sibex), care opereaza cea mai mare piata locala de derivate, s-a listat la inceputul anului pe platforma proprie si este evaluata in prezent la circa 10 milioane de euro sau de 30 de ori profitul net din 2009 (PER de 30).

Ambele piete ar putea deveni tinte de preluare pentru un operator international, insa ideea fuziunii dintre cele doua burse a fost reluata in ultima perioada, avand tot mai multi sustinatori, mai ales in randul societatilor de brokeraj.

Bursa de la Bucuresti a avut anul trecut afaceri de 2,9 mil. euro si un profit de 2 mil. euro, insa cea mai mare parte a profitului a provenit din dobanzile incasate pentru depozitele de peste 15 mil. euro pe care le detine. Profitul va fi distribuit ca dividende actionarilor.

Bursa controleaza si pachetul majoritar de actiuni al Depozitarului Central, care ofera servicii de decontare si compensare ale tranzactiilor bursiere si servicii de registru pentru companiile listate.