Ce salarii dau companiile absolventilor de facultate: de la 250 la 1.200 de euro pe luna

Autor: Adelina Mihai 14.04.2010

Salariile nete pe care le primesc tinerii care vor sa se angajeze variaza intre 300 si 1.200 de euro net pe luna, cel mai bine platiti fiind softistii.

"Ofertele salariale au scazut, in medie, cu 20% de la inceputul crizei, insa scaderile difera foarte mult in functie de domeniu de activitate si departamente. Cele mai mari scaderi au fost in randul angajatilor din management, marketing sau PR, insa pentru functiile din IT, de exemplu, salariile nu au scazut", spune Mirela Marinescu, recruitment director la APT, unul dintre jucatorii din top cinci din recrutare.

Chiar daca au inghetat salariile sau au facut cresteri simbolice, companiile au inceput sa acorde bonusuri de performanta angajatilor care au avut rezultate peste media din firma.

"Totul se negociaza acum"

Tinerii care vor sa se angajeze in vanzari pot castiga un salariu net cuprins intre 300 si 1.000 de euro pe luna, la care se adauga bonusurile, cele mai mari salarii fiind incasate de cei care lucreaza in IT sau telecom si au o experienta de lucru de maximum doi ani. Un agent de vanzari cu experienta poate castiga un salariu de peste 2.500 de euro pe luna.

Pozitii precum reprezentant/agent de vanzari, key-account, operator call-center care sa cunoasca limbi straine sunt doar cateva din joburile pentru care companiile inca mai fac recrutari, insa angajatorii nu mai sunt dispusi sa negocieze cu candidatii la interviul de angajare ca in anii precedenti.

"Exista in continuare in piata oameni din vanzari care castiga 1.500 de lei (360 de euro) plus bonusuri si exista totodata reprezentanti care castiga 2.500 de lei (595 de euro), insa exista candidati care accepta si 1.000 de lei (240 de euro) la angajare, plus bonusuri. Totul se negociaza astazi mult mai mult ca in anii trecuti, iar angajatorii sunt mai inflexibili", spune Claudiu Ciortea, directorul general al firmei de recrutare Talent Stream.

Salariile de entry-level pentru tinerii care vor sa lucreze in IT incep de la 500 de euro pe luna, spre deosebire de celelalte domenii, unde angajatorii au o oferta initiala de 300 de euro pe luna. Cele mai scazute oferte salariale sunt pentru tinerii care vor sa lucreze in restaurante, unde de altfel sunt si cele mai mici salarii din economie, care pot castiga intre 250 si 450 de euro pe luna.

Angajatorii cauta candidati cu experienta chiar si pentru pozitiile de entry-level, iar printre criteriile eliminatorii la angajare se numara atitudinea proactiva si calitatile de relationare ale candidatilor, spun recruiterii. De asemenea, cunostintele de limbi straine si abilitatile de operare pe calculator sunt obligatorii pentru unele pozitii deschise.

Furnizorul de solutii IT pentru companii Teamnet International, care face in prezent recrutari pentru pozitiile de specialist fonduri structurale, senior business analyst pentru solutii software, java developer si senior project manager, cauta in prezent candidati care sa aiba, pe langa o pregatire profesionala buna, capacitate de lucru in echipa si dorinta de afirmare. Teamnet, Hewlett-Packard (HP) Romania, KPMG, Adobe, Genpact, Microsoft, BCR, JTI, Kraft Foods sau Renault Technologie Roumanie sunt doar cateva din companiile care au anuntat ca vor face circa 1.600 de recrutari la un targ de joburi care se va derula la finele acestei luni in Capitala, destinat mai ales tinerilor fara experienta.

Oferta de joburi postata pe site-urile de recrutare a crescut cu 46% in aprilie fata de luna decembrie, iar in prezent angajatorii au peste 28.000 de joburi disponibile, potrivit informatiilor colectate de motorul de cautare Balaur.ro, care a analizat oferta de locuri de munca de pe 22 de site-uri de recrutare.

Candidatii sunt mai flexibili, dar cauta un loc de munca stabil si de aceea accepta salarii mai mici decat in anii precedenti.

"Candidatii se orienteaza in general catre pozitii stabile si accepta oferte salariale mai mici ca acum doi ani, pentru aceleasi competente. Angajatorii au scazut ofertele salariale pentru anumite posturi sau au pastrat salariile, cerand competente mai avansate", mai spune Marinescu.