Exclusiv online: Somerii tineri stau pe Facebook si Hi5, in loc sa-si caute de lucru

Autor: Adelina Mihai 15.04.2010

Aproape 8% din somerii romani cu varste de pana in 25 de ani spun ca nu isi cauta un loc de munca pentru ca nu vor sa lucreze, in timp ce peste 60% din acestia spun ca folosesc retele de socializare precum Facebook sau Hi5, arata rezultatele unei cercetari realizate de institutul Data Media, la solicitarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

"Estimam ca procentul tinerilor someri care nu vor sa lucreze este mai mare, de pana la 15%, daca ii includem in statistica si pe cei care au refuzat sa raspunda la chestionar", spune Melania Bortun, coordonator al studiului Data Media. Cercetarea face parte dintr-un proiect finantat din fonduri europene castigat de ANOFM si s-a realizat pe un esantion de 500 de someri cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani, in perioada noiembrie- decembrie 2009, la nivel national. Una din explicatiile pe care tinerii o dau atunci cand refuza angajarea este ca prefera sa primeasca indemnizatie de somaj decat sa aiba un job in conbstructii, de exemplu, pe un salariu mai mare cu doar 200 de lei.

"Un procent de 21,4% din tinerii chestionati spun ca au refuzat cel putin o oferta de munca (in medie, doua), din cauza salariului mic sau a conditiilor grele de munca", mai spune Bortun. In prezent, in Romania exista peste 760.000 de someri, din care aproximativ 100.000 au varste pana in 25 de ani.

Principala sursa de informare in ceea ce priveste ofertele de locuri de munca pentru tineri o reprezinta Internetul, urmat de agentiile locale pentru ocuparea fortei de munca. Cu toate acestea, sursele informale - familia, prietenii sau cunostintele - au cea mai mare influenta asupra tinerilor pentru a se angaja, intrucat aproape 75% din respondenti spun ca informatiile de la cei apropiati ii influenteaza foarte mult atunci cand isi cauta un loc de munca. Peste jumatate din cei chestionati nu au mai lucrat niciodata, iar ultima lor ocupatie a fost cea de elev sau student, in timp ce aproape doua treimi din acestia isi cauta un loc de munca de cel mult sase luni.

Stau pe Facebook sau se uita la televizor

"Somerii tineri nu citesc presa scrisa si rareori se uita la stiri. Pe de alta parte, cei mai multi din cei intervievati spun ca folosesc Internetul cel putin o data pe zi, iar 61,7% spun ca folosesc retele de socializare, precum Facebook sau Hi5", spune Bogdan Andrei Voicu, coordonator in cadrul proiectului si partener la furnizorul de servicii IT System& Network Solutions. In Romania exista in prezent un milion de utilizatori ai retelei de socializare Facebook si 2,5 milioane de utilizatori ai retelei sociale Hi5.

Aproape jumatate din cei chestionati sunt mari consumatori de programe de televiziune si se uita cate 3-4 ore pe zi in special la programe de divertisment (36,6%), stiri si dezbateri (26.4%) sau filme (14,4%).

Totusi, tinerii someri mai folosesc Internetul pentru a-si cauta un loc de munca, peste 60% din acestia utilizand site-uri de recrutare precum eJobs, Bestjobs sau MyJob. De asemenea, o treime din cei chestionati folosesc Internetul pentru jocuri.