Petrom a cumparat un parc eolian in Dobrogea in care va investi 100 mil. euro

Autor: Andrei Chirileasa 15.04.2010

OMV Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie romaneasca, a anuntat achizitia unui proiect de generare de energie din surse eoliene in Dobrogea, intrand astfel in cursa cu marii producatori europeni de energie, precum CEZ sau Enel, pentru o felie din piata energie eoliene, cel mai fierbinte segment energetic in acest moment.

Firma achizitionata de Petrom, Wind Power Park detine in Dobrogea un proiect de generare de electricitate din surse eoliene pentru care au fost obtinute toate autorizatiile, cu o capacitate proiectata de circa 45 MW. Petrom va construi si opera centrala electrica eoliana, care este estimata sa intre in productie la jumatatea anului 2011, investitiile fiind estimate la 100 mil. euro.
Aceasta este a doua investitie a Petrom pe segmentul energiei electrice, dupa centrala electrica pe gaz de la Brazi.

"Prin acest proiect intentionam sa valorificam flexibilitatea centralei pe gaze de la Brazi. Cu un portofoliu care include atat capacitati pe gaze cat si capacitati ce utilizeaza surse alternative beneficiem de avantajele ambelor tehnologii. Diversificarea activitatilor noastre prin producerea de electricitate din surse eoliene corespunde eforturilor noastre de dezvoltare durabila. Pe termen mediu, prin valorificarea complementaritatii gazelor naturale si a energiei electrice, cat si prin abordarea de proiecte in domeniul energiilor alternative Petrom va face trecerea de la o companie pur petroliera la o companie energetica", a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

Wind Power Park SRL era controlata de compania Monsson Alma din Constanta, care este administrata de cetateanul suedez Emanuel Muntmark, potrivit ultimelor date disponibile. Omul de afaceri, prin intermediul firmelor M. W. Team Invest si Tomis Team are in derulare un proiect cu o valoare de un miliard de euro care presupune ridicarea unui parc eolian in Dobrogea cu o capacitate instalata de 335 MW.