Care este cea mai ieftina vacanta de cinci stele pe litoralul din Romania, Grecia, Bulgaria si Turcia

Autor: Mirabela Tiron 16.04.2010

Pretul platit in aceasta vara pentru cazarea timp de o saptamana intr-un hotel de cinci stele din marile statiuni de pe litoralul romanesc, bulgaresc, grecesc, turcesc sau cipriot incepe de la 600 de euro si poate depasi 2.000 de euro, potrivit unei analize a ZF.



Hotelurile de cinci stele din statiunea Mamaia de pe litoralul romanesc sunt de aproape doua ori mai scumpe decat unitatile din cea mai cunoscuta statiune bulgareasca, Nisipurile de Aur, si concureaza ca pret cu hotelurile de cinci stele din statiunile Santorini (Grecia) si Paphos (Cipru).

"Este normal ca hotelurile de cinci stele de pe litoralul romanesc sa practice tarife mai mari in comparatie cu unitati similare din alte statiuni din strainatate, din cauza faptului ca la noi oferta este destul de limitata, fiind doar cateva sute de camere in hoteluri de cinci stele, iar cererea acopera aceasta oferta", a declarat Mircea Vladu, proprietarul agentiei de turism Prestige Tours.

Mamaia, statiunea romaneasca cu doar cateva hoteluri de cinci stele (Grand Hotel Rex, Mamaia, Palm Beach, Vega), dar in acelasi timp cu cele mai multe unitati de lux de pe intreg litoralul romanesc, a atras anul trecut aproape 40% din numarul total al turistilor ce au ales litoralul din tara, fiind statiunea cea mai cautata, potrivit datelor furnizate de Asociatia de Promovare a Litoralului Romanesc.

In statiunea Mamaia, un sejur de sapte zile la un hotel de cinci stele costa intre 1.400 de euro si aproape 2.000 de euro, aproape dublu fata de acelasi sejur in hotelurile de lux de pe litoralul bulgaresc.

Simona Lazar, directorul de vanzari si de marketing al hotelului de cinci stele Rex din Mamaia spune ca asteapta in sezonul de vara de anul acesta un grad de ocupare de peste 80%. "Pretul pe noapte al unei camere duble, cu mic dejun si pranz incluse costa 265 de euro", a spus ea. Altfel spus, un sejur de sase nopti ajunge la aproape 1.600 de euro. Anul trecut, hotelul, ce opereaza 160 de locuri, a avut in lunile iulie si august grade de ocupare de 80% si 85%, potrivit datelor oferite de reprezentantii hotelului.

Sunt clienti la cinci stele

Spre exemplu, la hotelul Vega din Mamaia o vacanta de o saptamana pentru doua persoane, cu cazare intr-o camera dubla (cu mic dejun inclus), costa 1.800 de euro, in timp ce la hotelul Marina Grand Beach din statiunea Nisipurile de Aur acelasi pachet nu depaseste 700 de euro, iar la hotelul bulgaresc Melia Grand Hermitage ajunge la 840 de euro, potrivit datelor de pe site-ul de rezervari booking.com.

"Exista anumiti clienti cu bani care din motive de timp sau din alte cauze nu pleaca in vacanta in strainatate si atunci decid sa aleaga unitatile de lux de pe litoralul romanesc. Hotelierii isi permit asadar sa practice tarife mai ridicate pentru ca nu duc lipsa de clienti", apreciaza Vladu.

La Nisipurile de Aur sunt cateva zeci de hoteluri clasificate la cinci stele, competitia fiind mult mai puternica in aceasta statiune decat in Mamaia. "Hotelierii sunt obligati sa reduca tarifele pentru a atrage cat mai multi clienti", sustin reprezentanti ai agentiilor de turism de pe piata locala.

Romanii cauta sejururi la patru si cinci stele

Pe de alta parte, o vacanta in hotelurile de lux din statiunea greceasca Rhodos, una dintre destinatiile preferate de romani, costa cu cateva sute de euro mai mult decat o vacanta in Bulgaria, pretul variind intre 1.300 si 1.400 de euro pe sejur (doar pentru cazare).

"Aproape 25% din clientii care isi cumpara pachete pentru Grecia, Turcia sau alte tari aleg sa se cazeze in hoteluri de cinci stele, cei mai multi, 60% optand pentru unitatile de patru stele, iar restul pentru celelalte hoteluri", explica Vladu. Daca in statiunile din Grecia cele mai multe hoteluri de cinci stele includ in pret doar micul dejun, in statiunile din Turcia exista foarte multe hoteluri in regim all-inclusive. "Tarifele hotelurilor din Turcia le depasesc pe cele ale unitatilor din Grecia din cauza faptului ca in pret sunt incluse servicii all-inclusive."

In Cipru, o alta destinatie preferata de romani, pretul de cazare la un hotel de cinci stele difera in functie de statiunea aleasa.

Larnaca este una dintre cele mai ieftine, sapte nopti de cazare costand pana intr-o mie de euro, in timp ce costul unui sejur in Paphos depaseste 1.500 de euro.