Asiguratorii platesc mai multe daune pentru vatamari

Autor: Angela Placinta 15.04.2010

Despagubirile platite de asiguratori pentru vatamari corporale in urma accidentelor auto au urcat rapid in ultimul an si jumatate, unele depasind pragul de un milion de euro, potrivit lui Liviu Stoicescu, presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR).

Cel mai mult ii costa pe asiguratori accidentele auto care au loc in afara Romaniei, deoarece in unele tari ale UE despagubirile care pot fi platite pentru vatamari corporale si daune morale sunt nelimitate. Procesele intentate de pagubiti pot dura ani de zile. Despagubirile sunt platite in baza politelor de raspundere civila auto.

"Avem acum o cerere pentru o despagubire de un milion de euro, dupa ce un TIR inmatriculat in Romania a lovit doua femei in Italia, din care una a murit, iar cealalta este grav ranita", explica Stoicescu, care ocupa si pozitia de director de asigurari auto al Omniasig, a doua companie din piata locala a asigurarilor. In ultimul an si jumatate, spune el, compania a inregistrat trei-patru cazuri de daune foarte mari pentru vatamri corporale, in conditiile in care in anii trecuti acestea erau mult mai putine.

"In termenii unui asigurator, un deces nu costa atat de mult ca o vatamare corporala grava. De exemplu, daca pentru un deces platesti un milion de euro, suma se dubleaza sau se tripleaza daca persoana respectiva ramane paralizata."

In anii trecuti despagubirile platite pentru vatamari corporale si daune morale reprezentau doar cateva procente din sumele platite de asiguratori pentru polite RCA. In prezent insa ponderea acestora trece de 10%. In 2009 firmele de asigurari au platit despagubiri de 1,5 mld. lei pentru polite RCA, in crestere cu 28% fata de 2008. Dauna medie pe accident a urcat cu 21%, pana la 4.500 de lei. Primele brute subscrise din polite RCA au fost de peste 2,2 mld. lei, in crestere cu 26%.

"Accidentele auto cu vatamari corporale in care sunt implicate masini asigurate in Romania au loc cel mai des in Spania, Italia, Germania, Franta si Grecia, dar cele mai mari despagubiri s-au platit in Anglia si Luxemburg, insa aici cazurile au fost punctuale", explica presedintele BAAR.

BAAR este o asociatie profesionala a asiguratorilor autorizati sa vanda polite RCA. Astfel de asociatii exista in toate tarile UE. De la 1 iulie 2009 soferii implicati in accidente auto usoare, fara vatamari corporale pot rezolva situatia prin procedura de constat amiabil, fara a mai sta la cozile de la politie. Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, circa 58% din soferi au utilizat aceasta procedura. In total, peste 109.000 de dosare de dauna au fost solutionate prin constat amiabil, din 188.000 de dosare, cate au primit asiguratorii.