Noul guvern al Ungariei planuieste un nou acord cu FMI si dubla cetatenie pentru minoritatile din alte tari

Ziarul Financiar 15.04.2010

Noul guvern de centru-dreapta din Ungaria planuieste negocierea unui nou acord cu creditorii internationali si sa usureze accesul la dubla cetatenie maghiarilor din tarile vecine, a declarat pentru Reuters Janos Martonyi, ministrul de externe desemnat de Fidesz.

Paritdul de centru-dreapta Fidesz a castigat alegerile de duminica castigand doua treimi din locurile din Parlament.

"Cred ca va trebui sa stam la masa cat mai curand posibil", a spus Martonyi facand referire la relatiile cu FMI si UE. "Trebuie sa discutam despre acordul actual si situatia exacta cu privire la acest acord si tinand cont de faptul ca prezentul acord va expira in octombrie, trebuie sa discutam si o posibila extindere conform termenilor, poate, sau despre un nou acord".

De asemenea, oficialul a spus ca doreste sa faca mai simplu accesul la cetatenia ungara etnicilor maghiari din afara granitelor, tinand cont ca un astfel de plan prin care 1,5 milioane de maghiari din Romania, jumate de milion de maghiari din Slovacia si altii din Serbia si Ucraina a esuat in urma unui referendum din 2004.

In prezent, pentru obtinerea cetateniei maghiare, etnicii trebuiau sa locuiasca o perioada de timp in Ungaria. Martonyi a spus ca o asemenea schimbare a legislatiei nu ar trebui sa hraneasca tensiunile intre Ungaria si tarile vecine.