De ce platesc bancherii dobanzi mari la depozite cand pe piata leii sunt ieftini

Autor: Liviu Chiru 15.04.2010

Cine se uita in ofertele bancilor pentru depozite in lei poate gasi cu usurinta rate de 8% pe an, chiar 9%, in special la jucatorii de talie mica, desi pe piata monetara interbancara dobanzile s-au stabilizat in ultima luna la niveluri de 3%-4% pe an, astfel ca teoretic leii ar trebui sa fie ieftini.

Nivelul inca ridicat al dobanzilor practicate de banci - la depozite si la credite - a fost criticat in repetate randuri inclusiv de guvernatorul Mugur Isarescu. Teoretic, bancile ar trebui sa plateasca clientilor dobanzi mai mici la depozite decat rata de politica monetara a BNR - in prezent de 6,5% pe an.

Lupta pentru clienti si reducerea limitelor pe piata interbancara tin dobanzile sus

Bancherii spun ca astfel incearca sa isi castige fidelitatea clientilor, mai ales ca pe piata sunt inca jucatori care au ambitii de crestere si au nevoie sa isi consolideze portofoliul. Dealerii spun insa ca sunt si motive tehnice, respectiv nu toate bancile pot imprumuta de pe piata atat cat au nevoie, astfel ca sunt fortate sa plateasca mai mult pentru a atrage bani de la clienti comerciali.

Spre exemplu, ATE Bank, un jucator de talie mica detinut insa de unul dintre grupurile financiare elene de top, plateste acum dobanzi de 8% pe an.

"ATE Bank Romania se afla in prezent intr-un proces de consolidare a bazei de depozite si a portofoliului de clienti persoane fizice", spune Alina Pascu, director general adjunct al bancii. Grecii au cumparat banca in vara lui 2006, fosta MindBank fiind un jucator cu afaceri foarte mici, concentrat in zona finantarii firmelor de dimensiuni reduse. Acum, ATE incearca sa dezvolte operatiuni de retail, care sa ajunga sa balanseze afacerile din zona corporate.

Chiar si jucatorii de talie mare, precum Banca Romaneasca, platesc dobanzi de peste 8% pe an.

Un alt exemplu este Garanti Bank, sucursala locala a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare din Turcia, care are, de asemenea, dobanzile la depozitele in lei asezate pe palierul de 8% pe an.

"Dobanzile la depozite oferite de Garanti Bank sunt stabilite in functie de evolutia pietei. Mentinem un nivel atractiv al dobanzilor la depozite pentru ca ne dorim un portofoliu echilibrat pe partea de pasive, cu fonduri atrase din mai multe surse", spune Okan Yurtsever, director retail banking si bancassurance.

De partea cealalta, bancile mari se plang ca nu pot reduce prea repede dobanzile, pentru ca si-ar pierde clientela in fata jucatorilor cu oferte agresive. Mihai Bogza, seful Bancpost, sublinia recent ca a incercat sa mearga agresiv in jos cu dobanzile la depozite, dar s-a oprit cand a vazut ca piata se misca cu inertie. Sorin Popa, director general adjunct al BRD, spunea chiar ca oferirea de dobanzi ridicate de catre unii jucatori ar trebui sa atraga atentia autoritatii de supraveghere, pentru ca ar putea sugera unele probleme de lichiditate.

Bancherii vor mai multe surse de finantare

Dealerii spun pe de alta parte ca diversificarea surselor de finantare este considerata mult mai importanta, dupa socul crizei financiare din toamna lui 2008, cand pietele au "secat".

"Criza financiara pornita de caderea Lehman Brothers a demonstrat ca finantarea wholesale (de la clienti institutionali, n. red.) prezinta riscuri mai mari si lumea incearca sa se finanteze de la clienti nonfinanciari", spune dealer-ul unei banci locale. In plus, atragerea unor clienti comerciali face loc si pentru vanzarea de alte produse si servicii, care vor genera venituri pentru banca, adauga el.

Tot de criza declansata de caderea Lehman se leaga si reducerea drastica a limitelor de tranzactionare dintre banci, pe piata monetara. Astfel, daca inainte de criza bancile puteau sa isi acopere cu usurinta deficitul de rersurse din relatia cu clientela de pe pietele interbancare, acum este mult mai dificil.

"Limitele din piata sunt foarte mici si bancile nu ar putea sa isi gestioneze indicatorii de lichiditate. Daca inainte puteai sa imprumuti usor 300 de milioane de lei de pe piata, acum nu mai iei mare lucru", spune un alt dealer.