Aerostar Bacau ia credite de 6,8 mil. €

Autor: Vlad Anastasiu 15.04.2010

Actionarii Aerostar Bacau (ARS), companie specializata in constructia si reparatia de aeronave, au aprobat ieri contractarea unor credite in valoare de 27,4 mil. lei (6,8 mil. euro).

Primul credit, in valoare de 4,6 mil. euro este contractat pe termen scurt de pana la un an, iar destinatia fondurilor este de a finanta deficitul temporar de trezorerie in suma de 2,1 mil. euro. Diferenta este destinata emiterii de acreditive de import, scrisori de garantie, de restituire avansuri primite, precum si de asigurarea de servicii de intretinere, potrivit hotararilor AGA publicate ieri pe Bursa.

Cel de-al doilea credit este contractat pentru o perioada de patru ani, valoarea acestuia depasind 2,2 mil. euro, din care 1,7 mil. euro sunt destinati finantarii proiectului de extindere a capacitatilor de productie, iar restul banilor constituie garantia catre POS pentru acordarea finantarii proiectului in cauza.

Pana in prezent, Aerostar s-a finantat mai mult din surse proprii, datoriile totale la finele anului trecut fiind de 18 mil. lei (4,4 mil. euro).

Actionarii au aprobat si valoarea dividendului brut pentru anul 2009, la 0,068 lei/actiune, cu 4,6% peste valoarea alocata in 2008. Astfel, valoarea totala a dividendelor pentru anul trecut se ridica la aproape 8 mil. lei (1,9 mil. euro), ceea ce reprezinta aproximativ 78% din profitul net al Aerostar pe 2009, de 10,2 mil. lei.

In plus, Aerostar vrea sa scoata la vanzare 5.000 de parti sociale detinute in cadrul companiei britanice Aerostar Maintenance International Limited, modalitatea de vanzare urmand sa fie aprobata fie prin oferta de pret, fie prin tranzactionarea pe piata specifica.

Titlurile Aerostar au inregistrat de la inceputul anului o apreciere de peste 130%, cea mai mare crestere de pe BVB, in prezent actiunile companiei fiind tranzactionate la un pret de 1,37 lei/unitate. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei depaseste 160,4 mil. lei (38,2 mil. euro).

Aprecierea puternica a titlurilor Aerostar s-a declansat dupa ce compania a anuntat o eventuala implicare in mentenanta avioanelor de lupta F-16 achizitionate de curand de statul roman.

In plus, compania americana Textron Marine & Land Systems a anuntat saptamana trecuta un parteneriat cu Aerostar pentru productia de de vehicule si transportoare blindate destinate Fortelor Terestre Romane.