Petrom intra pe piata energiei eoliene cu o investitie de 100 mil. euro in Dobrogea

Autor: Andrei Chirileasa 15.04.2010

OMV Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie romaneasca, a anuntat ca va investi circa 100 mil. euro intr-un proiect de generare de energie din surse eoliene, dupa ce a achizitionat un parc eolian in Dobrogea, intrand astfel in competitie cu marii producatori europeni de energie, precum CEZ sau Enel pentru o felie din piata energiei eoliene.

Firma achizitionata de Petrom, Wind Power Park, detine in Dobrogea terenuri si autorizatii pentru constructia unui parc eolian cu o capacitate proiectata de circa 45 de megawati (MW), care poate fi extinsa la 54 MW, valoarea tranzactiei fiind de peste 5 mil. euro. Vanzatorul este firma Monsson Alma, controlata de omul de afaceri suedez de origine romana Emanuel Muntmark, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de parcuri eoliene din Dobrogea. El a fost implicat si in crearea parcului eolian cumparat de CEZ pentru 300 mil. euro.

Petrom estimeaza ca centrala electrica eoliana ar putea intra in productie la jumatatea anului 2011. Aceasta este a doua investitie a Petrom pe segmentul energiei electrice, dupa centrala electrica de la Brazi, care va functiona pe baza de gaze naturale si care va avea o capacitate instalata de 860 MW, investitia in acest proiect fiind estimata la 500 mil. euro.

"Prin acest proiect (eolian - n.red.) intentionam sa valorificam flexibilitatea centralei pe gaze de la Brazi. Cu un portofoliu care include atat capacitati pe gaze, cat si capacitati ce utilizeaza surse alternative beneficiem de avantajele ambelor tehnologii. Diversificarea activitatilor noastre prin producerea de electricitate din surse eoliene corespunde eforturilor noastre de dezvoltare durabila", a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

De la o companie petroliera la o companie energetica

Prin aceste proiecte, Petrom vizeaza trecerea de la o companie pur petroliera la o companie energetica. Compania a alocat pentru acest an un sfert din bugetul de investitii, respectiv 1,72 mld. euro (420 mil. euro) pentru segmentul de gaze si energie electrica, investitiile pe acest segment fiind pentru prima data mai mari decat cele alocate pentru rafinare si marketing, pentru care investitiile planificate sunt de 1,21 mld. lei (300 milioane de euro). Segmentul de explorare si productie, care are cea mai mare pondere in afacerile si mai ales in profitul Petrom, are alocate investitii de 3,49 mld. lei (851 milioane de euro).

"In conditiile unei cereri de electricitate in crestere pe termen lung si al rolului din ce in ce mai important al electricitatii - avand in vedere ca nu este generatoare de CO2, strategia noastra in acest domeniu vizeaza un portofoliu echilibrat de proiecte, atat din surse conventionale, cum ar fi gazele naturale, dar si din surse alternative", a explicat Gerald Kappes, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru Gaze, Energie si Produse Chimice.

O parte semnificativa din productia de energie a Petrom ar urma sa acopere consumul propriu al companiei, care se ridica la circa 1.000 MW anual.

Principala miza a investitiilor in energii din surse regenerabile, cum este cea produsa de centralele eoliene, o reprezinta certificatele verzi pe care companiile le primesc pentru fiecare MW de energie produs, care sunt chiar mai valoroase decat energia produsa.

Petrom si-a bugetat pentru acest an afaceri de 14 mld. lei (3,4 mld. euro), in crestere cu 9% fata de anul trecut, si un profit net de 1,7 mld. lei (417 mil. euro). Compania este controlata in proportie de 51% de grupul austriac OMV, Ministerul Economiei si Fondul Proprietatea avand cate 20%. Capitalizarea Petrom se ridica la 4,82 mld. euro.