Oferta disperata a suedezilor: avioane Gripen noi la pretul la care americanii ne dau F16 vechi

Autor: Adrian Ionut Cojocar 15.04.2010

Ingrijorati ca Guvernul Romaniei nu ar putea lua in calcul oferta Gripen de avioane de lupta multirol, suedezii de la Saab au lansat o noua oferta, de data aceasta, spun ei, finala si care vine ca raspuns la decizia recenta a CSAT (Consiliul Suprem de Aparare a Tarii) de aprobare a ofertei americanilor de la Lockheed Martin pentru modelul de avion F16.

Suedezii sunt gata sa ofere un pachet de 24 de avioane noi de tipul Gripen la acelasi pret la care americanii vor sa ne dea avioane F16 uzate, respectiv 1 mld. euro (1,3 mld. dolari). In plus, Saab mai ofera un offset de 100% din valoarea ofertei care se traduce prin investitii pe termen lung ale suedezilor in industria de aeronautica romaneasca si alte sectoare din Romania. Pachetul mai cuprinde servicii de antrenament al pilotilor si tehnicienilor, logistica, componente de schimb si personal pentru suport.

"Pana in prezent, intre noi si autoritatile romane n-au fost decat schimburi de informatii privind avioanele Gripen, lucru obisnuit in prima faza a unei astfel de achizitii. Urmatorul pas firesc ar fi sa ne invite, si cred ca acelasi lucru asteapta si Eurofigher, sa depunem ofertele complete pentru ca guvernul sa aiba la dispozitie toate datele de care are nevoie pentru a lua o decizie. Din punctul nostru de vedere, Romania nu dispune la ora actuala de toate datele pentru a lua o decizie finala", spune Jerry Lindbergh, reprezentant al guvernului Suediei.

Atat reprezentantii Saab, cat si cei ai Eurofighter au militat pentru un proces transparent de achizitie a avioanelor de vanatoare multirol de catre Romania si au specificat faptul ca autoritatile locale nu au semnat codul de bune maniere privind achizitia militara care se practica in lume.

Oferta aprobata recent de CSAT include in prima faza 24 de avioane F-16 block 25 (fabricate "n anii '80) ce vor costa 1,3 mld. dolari, suma "n care este inclusa printre altele revitalizarea aparatelor, armamentul si munitia, asistenta tehnica pentru 3-5 ani, logistica necesara si pregatirea pilotilor.

Ulterior, Romania s-a angajat sa mai achizitioneze "nca 24 de avioane F-16 noi. Aceste achizitii ar include Romania in programul american de livrare a 24 de aparate de zbor F-35, care la ora actuala sunt singurele avioane de lupta din generatia a cincea.

"Nu este vorba despre achizitia de avioane de lupta, ci despre siguranta nationala. Cand guvernele noastre colaboreaza, suntem gata sa-i sustinem. Pe cine ai vrea sa ai ca aliat ca sa lupti alaturi de el si sa te antrenezi impreuna? Pot sa va spun ca aviatia americana este cea mai capabila din lume. Daca era vorba numai de avioane, puteai sa construiesti un scut antiaerian. Multi spun ca modelul de avion F16 este vechi, de 25 de ani, dar va pot spune ca primul avion F16 pe care l-am pilotat acum 25 de ani nu este acelasi cu cel produs in prezent sau cel de tipul block 25. Fiecare tip de avion F16 a venit cu imbunatatiri", spune Bob Dulaney - director departament de dezvoltare internationala din cadrul Lockheed Martin.