Activia si Actimel, mai mult decat un iaurt? Danone a retras cererile de certificare stiintifica

Autor: Diana Tudor Stoica 15.04.2010

Danone, cel mai mare producator local de iaurturi, a intrerupt demersul de obtinere a certificarii stiintifice de la un organism european de profil pentru beneficiile de sanatate ale Activia si Actimel. Danone promoveaza de foarte mult timp in Romania faptul ca iaurturile Activia si Actimel au beneficii pentru sanatate si a incercat sa obtina o certificare stiintifica de la Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (European Food Safety Authority - EFSA).

Recent, grupul francez a retras aceste cereri de certificare, insa sustine ca nu intentioneaza sa renunte la recunoasterea efectelor pentru sanatate pentru iaurturile Actimel si Activia.

Motivul care a stat in spatele acestei decizii, mentionat de reprezentantii Danone in raportul trimestrial al rezultatelor financiare, este "lipsa de transparenta in aplicarea regulamentului european" de catre EFSA si anuntul acesteia ca va organiza la 1 iunie o reuniune cu producatorii pentru a clarifica criteriile si regulile de evaluare ale produselor analizate. Danone sustine ca nu au fost retrase toate dosarele inaintate EFSA, un al treilea dosar, pentru Actimel, fiind in prezent analizat de autoritatea europeana.

"O situatie similara s-a produs in aprilie 2009, cand dosarele pentru Actimel si Activia au fost retrase ca urmare a convocarii de catre EFSA a reuniunii din 15 iunie 2009", au spus reprezentantii Danone Romania. Acestia au mentionat ca retragerea dosarelor este temporara si ca Danone nu intentioneaza sa retraga reclamele difuzate pe posturile TV pentru Activia si Actimel sau sa renunte la recunoasterea efectelor asupra sanatatii a celor doua branduri.

In prezent, in reclamele difuzate in Romania, reprezentantii Danone sustin ca Actimel intareste sistemul de aparare naturala a organismului (imunitatea), iar Activia ajuta la reducerea duratei tranzitului intestinal lent. Activia realizeaza anual circa 15% din vanzarile Danone Romania, care in 2008 a avut o cifra de afaceri de aproximativ 115 mil. euro. Filiala locala a grupului francez nu a dezvaluit rezultatele financiare ale companiei in anul 2009.