Croitoru, BNR: Investitiile straine directe vor trece de 6 mld. euro

Autor: Ioana David 15.04.2010

Investitiile straine directe ar putea reveni pe crestere in acest an, cand este posibil sa depaseasca 6 mld. euro, comparativ cu nivelul de aproape 5 mld. euro de anul trecut, po-trivit estimarilor lui Lucian Croitoru (desen), consilier pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR.

"Ne bazam pe faptul ca unele dintre investitii sunt deja angajate si pe informatiile pe care le avem. Anul trecut a fost cel mai greu si am avut circa 5 miliarde de euro (investitii - n.r.), astfel ca 6 miliarde de euro nu reprezinta cine stie ce crestere", a spus Croitoru la o conferinta organizata de Finmedia.

El a adaugat numai ca sunt "cateva investitii cheie", dar nu a oferit concret exemple. Scenariul unor investitii de 6 mld. euro este considerat "conservator" de consilierul guvernatorului Bancii Nationale.

Cresterea investitiilor straine directe ar inversa trendul de anul trecut, cand acestea au scazut la jumatate de la nivelul de 9,5 mld. euro inregistrat in 2008. Tendinta s-a mentinut si in primele doua luni din 2010, cand au reprezentat doar o treime din nivelul aferent primelor doua luni din 2009.

In legatura cu reluarea creditarii, Croitoru afirma ca acest lucru ar putea avea loc dupa reluarea cresterii economice. "In Statele Unite creditarea a fost reluata la doua-trei trimestre dupa cresterea economica si cred ca acest interval ar fi bun si pentru Romania", a adaugat Croitoru.

El crede ca revenirea Romaniei este strict dependenta de relansarea economica mondiala si ca este imposibil ca bancile elene sa ceara bani filialelor din Romania, iar unul dintre motive este ca profitul care se face in Romania este mai mare decat cel obtinut in Grecia.

Tranzactii medii de 40 mil. euro, abia peste 40 de ani

Lipsa creditarii si situatia economica dificila au afectat atat evaluarea companiilor, cat si valoarea tranzactiilor incheiate anul trecut. Marius Stancescu, presedintele companiei de consultanta financiara si de business Riff Holding International, considera ca abia peste 30 - 40 de ani tranzactia medie din Romania va mai atinge 40 mil. euro, asa cum s-a intamplat in anii premergatori crizei. "Media tranzactiilor va scadea sub 5 milioane de euro in urmatorii doi-trei ani", a spus Stancescu. El estimeaza ca va dura decenii pana cand nivelul total al pietei de M&A va atinge nivelul de dinainte de criza.