S&P: Economia Romaniei va creste cu 0,8% in acest an si cu 2,5% in 2011

Ziarul Financiar 16.04.2010

Economia Romaniei va urca in acest an cu 0,8%, in principal datorita extinderii cererii externe, si cu 2,5% in 2011, potrivit estimarilor analistilor agentiei Standard&Poor's (S&P), care considera ca modelul de crestere economica se va schimba pentru a se mai baza mai putin pe creditare, informeaza Mediafax Business.

"Ratingurile acordate Romaniei echilibreaza opinia noastra privind un potential de crestere economica semnificativ, un nivel al datoriei guvernamentale moderat si reducerea substantiala a deficitului de cont curent cu dificultatile pe care consideram ca Guvernul la infrunta pentru restructurarea modelului de crestere economica si solutionarea vulnerabilitatilor structurale din sectorul finantelor publice, precum si cu dezechilibrele externe inca ridicate si dependenta de finantarea datoriei", se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara transmis MEDIAFAX.

Analistii S&P noteaza ca economia Romaniei a trecut printr-o recesiune economica severa, care a fost declansata in 2009 in principal de contractia cererii locale cauzata de reducerea creditarii, in timp ce diminuarea cererii externe a exacerbat situatia.

Agentia anticipeaza ca rata medie a somajului va avansa de la 8,1% anul trecut la 9,7% in 2010, dar ca se va reduce usor in 2011, la 9,5%.

Fondul Monetar International (FMI) a redus joi estimarile privind cresterea economica a Romaniei din 2010 la 0,8%, de la 1,3%.

Mai multe despre estimarile S&P cu privire la economia Romaniei cititi pe www.mediafax.biz.