Heberger: Nu mai ajungem pana in 2012 la afacerile din 2008

Autor: Catalin Lupoaie 18.04.2010

Heberger Constructii, subsidiara locala a grupului german Heberger, a inregistrat anul trecut o diminuare de trei ori a cifrei de afaceri, pana la 20 mil. euro, din cauza faptului ca in primele noua luni din 2009 compania nu a putut sa incheie niciun contract nou.



"Anul trecut am finalizat marile contracte pe care le aveam in derulare la inceputul crizei si nu a fost absolut nicio licitatie noua pentru proiecte in primele noua luni din 2009", spune Claus Kegel, directorul general al Heberger Constructii.

Compania a realizat in 2008 o cifra de afaceri de 65 mil. euro, fiind cel mai ridicat nivel inregistrat pe piata locala de la intrarea in anul 2004. Heberger avea in 2008 o productivitate de aproape un milion de euro pe angajat, in conditiile in care avea 70 de angajati, insa marja neta nu a depasit in niciun an 5%.

"Nu este in intentia noastra sa repetam cifra de afaceri din 2008. Sectorul constructiilor nu mai este la fel de profitabil cum era in 2008, cand piata era supraincalzita. Planul nostru era sa ne consolidam afacerile la un nivel de 50 de milioane de euro. Cred ca aceasta tinta nu va fi atinsa mai devreme de 2012, dar avem rabdare", explica Kegel. El considera ca revenirea pietei imobiliare nu se va intampla anul acesta si ca firmele de constructii mai au de asteptat pana vor intra in executie proiectele pentru care se va gasi finantare.

Contractele care au generat cifra de afaceri au fost finalizarea proiectului de birouri Floreasca Business Park (cu o valoare de 62 mil. euro) si a unui service pentru compania Felbermayr Service Station (cu o valoare de 3,5 milioane de euro) din Dragomiresti, judetul Ilfov. Heberger a semnat spre sfarsitul anului un contract de mici dimensiuni pentru constructia unui spatiu industrial in Chiajna.

"In semestrul doi o mica parte din cifra de afaceri a fost generata de decizia de continuare a proiectului Residenz din Chitila (dezvoltat de Tiriac Imobiliare - n. red.) si de proiectul nou din Chiajna", afirma managerul Heberger.

Asteapta salvarea de la sectorul public

Managerul Heberger afirma ca astepta ca statul sa devina un investitor mai agresiv in sectorul constructiilor, odata cu venirea crizei, insa acest lucru nu s-a intamplat. "Retailerii si lanturile de magazine de bricolaj continua extinderea si organizeaza licitatii si construiesc. Cateva proiecte industriale urmeaza sa fie incepute. Din pacate sectorul public nu este la fel de activ pe cat ne-am fi asteptat si pe cat ar fi nevoie. Sectoarele rezidential si de birouri sunt in continuare in stand-by."

Kegel nu a facut nicio estimare referitoare la evolutia cifrei de afaceri anul acesta, pentru ca deocamdata suntem in luna aprilie si cele mai mari sperante se leaga de semestrul doi.

"Participam la licitatii si negociem pentru anumite contracte, insa competitia este foarte dura. In plus, unele proiecte inca asteapta sa primeasca acceptul de la actionari si finantatori. Din fericire s-ar putea sa inchidem un acord pentru realizarea unei parti din serviciile de facility management pentru un proiect pe care il construim. Ne-am propus sa ne extindem in acest sector de ceva timp", spune managerul Heberger.

Grupul german Heberger, fondat in 1948, activeaza in intreaga lume, centrele locale de interes situandu-se in Germania, Europa si Orientul Apropiat si a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 270 de milioane de euro.