La Caixa pastreaza prezenta simbolica, dar investeste in Erste

Autor: Voican Razvan 18.04.2010

Dupa mai bine de doi de la deschiderea sucursalei locale, grupul spaniol La Caixa si-a mentinut un profil discret pe piata bancara locala, acumuland pana la sfarsitul lui 2009 active de numai 473 mil. lei (112,6 mil. euro).

Desi nu a investit in deschiderea mai multor birouri, La Caixa a incheiat anul trecut cu o pierdere neta de circa 4,2 mil. euro dupa contabilitatea romaneasca, potrivit unor surse bancare, nereusind inca sa-si acopere costurile.

Sucursala locala lucreaza cu numai sapte angajati, concentrandu-se pe deservirea unor companii spaniole cu operatiuni in Romania. Asa se face ca dupa valoarea activelor bilantiere a ocupat in 2009 locul 33, cu o cota de piata de numai 0,15%.

"Lucram intens pentru accelerarea cresterii afacerilor derulate prin sucursalele din Varsovia si Bucuresti, deschis in 2007 pentru a oferi sprijin financiar clientilor din Polonia si Romania", se spune in raportul anual pe 2009 al La Caixa.

Astfel, clientii din Romania au primit acces la serviciul de internet banking al grupului.

Spaniolii, care detin a treia pozitie pe piata iberica, s-au declarat interesati de o achizitie in Romania inca de la intrarea pe piata in toamna lui 2007, pentru a-si construi o pozitie pe segmentul persoanelor fizice, insa tatonarile nu s-au materializat. In 2009, intregul grup a obtinut in pofida crizei un profit net de 1,8 mld. euro, in scadere cu 11% fata de 2008.

Strategia din 2007 s-a schimbat in contextul crizei economice internationale, astfel ca La Caixa a preferat sa investeasca puternic in grupul austriac Erste, care detine BCR, pentru a castiga expunere pe regiunea Europei Centrale si de Est si implicit pe Romania. Astfel, in toamna anului trecut au cheltuit nu mai putin de 635 de milioane de euro pentru a-si majora participatia in Erste la 10,1% din actiuni. De asemenea, au incheiat cu fundatia Erste, actionarul principal al bancii austriece, un acord strategic pentru dezvoltarea unui plan de cooperare in regiune.

La Caixa remarca in raportul anual pe 2010 pozitia de lider de piata pe care Erste o detine in Cehia, Romania si Slovacia, justificand astfel investitia substantiala in actiuni ale grupului austriac.

Prin aceasta tranzactie, spaniolii au ajuns sa fie perceputi pe piata drept solutia austriecilor de aparare in eventualitatea unei incercari de preluare ostila. Fundatia Erste a ramas cu 26% din actiuni, in conditiile in care, potrivit unor informatii aparute in presa austriaca, a acumulat datorii de circa un miliard de euro si nu a mai avut forta sa sustina majorarile de capital de care banca va avea nevoie si in urmatorii ani. Astfel, pentru spanioli ramane deschisa posibilitatea cresterii participatiei cel putin pana la 20%, potrivit acordului preliminar deja existent intre cele doua parti.

Din 12 mai 2009, presedintele executiv al La Caixa, Juan Maria Nin, a intrat in Consiliul de Supraveghere al Erste, fiind si membru al Comitetului de strategie al bancii austriece.