Raiffeisen Leasing a vandut „recuperate” de 19 mil. euro

Autor: Angela Placinta 18.04.2010

Raiffeisen Leasing, una dintre companiile de talie medie din piata de leasing financiar, a vandut anul trecut masini si echipamente recuperate in valoare de 78,8 milioane de lei (circa 19 mil. euro), potrivit unui raport al bancii-mama.

In ultimul an si jumatate, firmele de leasing au recuperat mii de bunuri de la clientii care nu si-au mai putut plati ratele, de la masini pana la excavatoare, camioane, terenuri, vile si diverse echiapamente.

Potrivit datelor Raiffeisen Leasing, compania a recuperat in 2009 aproximativ 600 de bunuri, din care a revandut 500. Aceasta inseamna ca pretul unui bun revandut a fost, in medie, de 37.000 de euro.

"Societatile de leasing s-au confruntat cu un volum semnificativ de rezilieri ale contractelor de leasing, reposesii ale activelor recuperate si cu o scadere accentuata a pietei secundare pentru aceste active. Comercializarea lor a fost orientata semnificativ catre piata externa, beneficiind si de suportul platformei Raiffeisen Leasing International", se precizeaza intr-un raport al bancii-mama. Compania trece acum printr-un proces de integrare in banca-mama, urmand ca produsele de leasing sa fie vandute prin cele peste 500 de unitati ale Raiffeisen Bank.

Firmele de leasing au inregistrat anul trecut scaderi importante ale businessului, de pana la 90% comparativ cu 2008, din cauza prabusirii pietei auto, dar si a activitatii din constructii. Valoarea totala a bunurilor finantate de firmele de leasing de pe piata locala a fost de 1,3 mld. euro, in scadere cu 72%.

Raiffeisen Leasing nu a precizat valoarea bunurilor finantate, ci soldul finantarilor la sfarsitul lui 2009, care a scazut cu 32%, pana la 859 mil. lei (203 mil. euro). Portofoliul companiei era format in proportie de 74% din finantari pentru vehicule, 14% - echipamente si 12 % - imobiliare.