Turistii straini: Poate am putea dormi in Casa Poporului

Autor: Doina Anghel 18.04.2010

Trenul spre Viena a plecat la 16.00 ieri dupa-amiaza, plin cu turisti care aveau ca destinatie finala Parisul sau Berlinul, majoritatea adaugand inca trei sute de euro la bugetul vacantei petrecute in Romania din cauza Vulcanului Eyjafjallajokull.

Jean Paul si Mikael, doi parizieni din generatii diferite, s-au cunoscut intr-un internet cafe din Bucuresti ieri dimineata, cand incercau sa gaseasca rute de intoarcere acasa dupa ce toate avioanele care decolau din Romania au fost oprite la sol.

"Am platit 215 euro la Air France pentru cursa dus-intors Paris-Bucuresti. Am stat 7 zile in Bucuresti si Brasov si am vizitat o gramada de muzee interesante si galerii de arta", povestea Jean-Paul, in timp ce incerca sa isi urce bagajul voluminos in trenul de Viena. El va lua trenul pana la Paris si a platit 1.240 de lei (aproximativ 300 de euro) pe bilet. Mikael, care a dat 200 de euro pe biletul de avion Paris-Bucuresti dus-intors, se va opri in Budapesta, de unde isi va continua calatoria de avion, el platind pentru biletul de tren inca 160 de euro.

Anne din Franta, spune ca a platit 350 de euro pentru biletul de tren pentru Paris, dupa ce cursa Tarom de astazi dupa-amiaza s-a anulat. Ea a plecat ieri dupa-amiaza la 16.00 din Gara de Nord, urma sa ajunga astazi la 10.00 la Viena si la 22.40 la Paris. "Am sunat la compania de transport ca sa intreb daca voi primi despagubiri pentru anularea cursei, dar nu mi-au raspuns, probabil liniile erau ocupate. Pe biletul de avion dus-intors Paris-Bucuresti am platit 200 de euro", a spus tanara, care a petrecut 7 zile in Bucuresti, Constanta si Varna, in Bulgaria.

Cristopher din Berlin a platit si el 250 de euro in plus pentru biletul de tren inapoi acasa, el urmand sa ajunga in aceasta seara, dupa ce va schimba trenul la Viena. Calatoria in Romania l-a costat 130 de euro prin German Wings. "Am stat 6 zile in Bucuresti, am mancat foarte multa mancare romaneasca. Am fost la Muzeul de Arta Contemporana, care mi-a placut foarte mult."

Aproximativ 100 de turisti straini, in special germani, francezi si englezi mai asteptau ieri la coada de bilete din Gara, in momentul in care trenul de Viena pleca de la linie. Centrul Bucurestiului era intesat ieri de turisti straini, multi dintre cei blocati in Bucuresti alegand sa viziteze Casa Poporului pentru a-si omori timpul. "A crescut numarul de vizitatori cu aproximativ 20%, pana la ora 15.00 (sambata - n.n.) fiind aproximativ 700 de vizitatori mai multi decat in saptamanile precedente", spunea unul dintre ghizi. Un bilet de intrare la Palatul Parlamentului costa 25 de lei.

Cativa vizitatori francezi se intrebau ce mai au de facut in Bucuresti in conditiile in care vizitasera deja toate muzeele si bausera "prea multa bere" in Centrul Vechi. "Poate am putea dormi in Casa Poporului."

Bogdan Mihail, Smithfield Ferme, prins in Londra:

"Eu sunt blocat in Londra de doua zile si astept sa se elibereze cursele pentru a pleca mai departe in Statele Unite ale Americii. Trebuia sa ajung saptamana asta si in Mexic, dar nu cred ca mai pot sa ajung", spune Bogdan Mihail, directorul general al Smithfield Ferme, una dintre diviziile locale ale gigantului american Smithfield. Managerul Smithfield sustine ca traficul aerian este blocat in Londra pana maine la ora 13.

"Nu ne anunta nimeni nimic, dar nu tine de companiile aeriene, ci de operatorii de zbor si de continuitatea eruptiei vulcanului. Se reevalueaza situatia la fiecare sase ore si se fac teste pentru a vedea daca cenusa vulcanului afecteaza zborul avioanelor", a completat el. Mihail sustine ca revenirea in Romania sau chiar pe continent este aproape imposibila, in conditiile in care nu sunt locuri libere la niciun mijloc de transport terestru sau maritim din Anglia. "Din Anglia poti ajunge pe continent fie cu trenul care traverseaza Canalul Manecii prin tunelul subacvatic, fie pe feribot, dar nu exista trafic cu Europa Continentala, pentru ca nu mai sunt locuri libere de ieri la niciun mijloc de transport, iar cozile la bilete sunt imense, de sute de persoane", a mai spus Mihail, adaugand ca singura modalitate de a veni din Anglia spre Romania este cu trenul pana la Paris, iar de acolo cu un alt tren sau cu o masina inchiriata.

Shaine Shachar, Tuborg, prins la Tel Aviv:

"Sunt la Tel Aviv. Ieri (sambata-n.red.) trebuia sa ma intorc in tara, dar nu am putut. Traficul aerian nu a fost oprit in Israel, insa se zboara numai catre Africa sau Asia, nu catre Europa. Eu acum caut sa ma intorc prin alte aeroporturi pe care se poate ateriza, cum ar fi Grecia, dar inca nu stiu sigur daca este posibil", a declarat Shaine Shachar, presedintele United Romanian Breweries Bereprod, producatorul berii Tuborg si Carlsberg.

Dragos Petrescu, City Grill, prins la Moscova

Dragos Petrescu, proprietarul companiei Trotter Prim, care administreaza restaurantele City Grill, Caru' cu Bere, Hanu' Berarilor sau cafenelele City Cafe, este unul dintre oamenii de afaceri romani care au ramas blocati pe aeroporturile din strainatate din cauza anularii curselor aeriene. Plecat intr-o calatorie la Moscova, Petrescu isi cumparase bilet de intoarcere in Romania pentru seara de duminica, dar a fost nevoit, ca si alte noua persoane care aveau drum spre Romania, sa apeleze la reteaua feroviara. "Aveam avion la ora 20:00 si ajungeam in doua ore, dar acum incerc sa cumpar un bilet de tren. Voi pleca tot diseara, dar voi ajunge marti, durata drumului fiind de 48 de ore. Problema este ca imi expira viza, astazi (duminica - n.red.) ambasada este inchisa si trebuie sa caut consulul permanent la aeroport pentru prelungirea acesteia, pentru a putea lua ulterior trenul", spune Petrescu.

La casele de bilete pentru rutele internationale, mai ales pentru cele din vest este extraordinar de aglomerat, in Moscova primul tren spre Berlin fiind programat abia pentru a doua parte a saptamanii, potrivit lui Petrescu. "Noi am avut noroc ca am fost relativ putini care voiau bilet pentru Romania, circa 10 persoane, si am gasit cursa pentru aceasta seara", anunta Petrescu.