Ce spun primele date economice despre 2010: Verdictul analistilor dupa trimestrul I: economia va creste cu mai putin de 1%

Autor: Claudia Medrega 18.04.2010

BCR spune ca e nevoie disperata sa apara o revenire a cererii interne pentru ca doar exporturile nu pot relansa economia.



FMI, agentiile de rating si analistii bancilor la unison au inceput sa revizuiasca in jos estimarile privind cresterea economica in acest an, la sub 1%, dupa un prim trimestru slab in care datele semnaleaza ca Romania a ramas in recesiune.

Romania a inceput anul 2010 intr-o atmosfera la fel de optimista ca si anul trecut, cand autoritatile negau riscul intrarii in recesiune, insa ultimele cifre privind declinul din industrie, constructii si comert pe februarie au dat peste cap prognozele initiale optimiste. Cele mai abrupte revizuiri ale prognozei de crestere a economiei in 2010 vin de la BCR/Erste si ING, care pana de curand estimau un plus la PIB de 1,9%, pentru ca acum sa anticipeze un avans de numai 0,9%, cu un punct procentual mai slab.

Analistii BCR apreciaza ca economia a scazut cu 0,5% in trimestrul I fata de ultimul trimestru din 2009, declinul fiind diminuat pe seama exporturilor, insa atentioneaza ca relansarea nu poate veni fara revigorarea cererii interne.

Si Lucian-Liviu Albu, doctor in economie, afirma ca trimestrul I a infirmat asteptarile ca Romania iese din criza.

"Este nevoie disperata sa apara o crestere a cererii interne pentru ca structura productiei industriale arata ca sectoarele orientate spre piata locala inca se confrunta cu contractii semnificative. Se pare ca sustinerea data de cererea de export dinspre tarile zonei euro nu este suficienta pentru accelerarea productiei industriale", isi justifica analistii BCR revizuirea negativa a prognozei de PIB.

ING da vina pe vremea proasta din primul trimestru, cand estimeaza ca economia s-a contractat cu 0,4% fata de trimestrul IV din 2009.

"Am ajustat in jos estimarile pentru perioada care a mai ramas din acest an, in special pentru al doilea trimestru, asumand o redresare mai lenta a economiei; modificarea prognozei pentru acest an este explicata de ajustarea pentru primul trimestru de la o cifra pozitiva la una negativa. Aceasta a condus la revizuirea in jos a estimarii privind PIB-ul din intregul an, la 0,9% de la 1,9% anterior", afirma analistii ING Bank.

Marea majoritate a analistilor economici s-au aratat dezamagiti de cifrele privind productia industriala, comertul si constructiile pe februarie, care au continuat sa consemneze scaderi.

In consecinta, ei considera ca Romania a ramas in recesiune in primul trimestru, asteptarile revenirii in teritoriul pozitiv mutandu-se spre al doilea trimestru. "Perspectiva pentru comert nu este nicidecum optimista, avand in vedere cresterea somajului, scaderea salariilor si dinamica lenta a creditarii pentru consum", afirma analistii BCR.

Pentru Polonia prognoza Erste este de 2,2%, iar pentru Ungaria de 0,3%.

Primele semnale privind modificarea estimarilor privind cresterea economica a Romaniei le-a dat FMI, care se pregateste sa revizuiasca prognoza pe acest an la 0,8%, fata de estimarea anterioara de 1,3%. Iar aceasta dupa ce in decembrie 2009, Guvernul si Fondul conveneau sa modifice estimarea de crestere a PIB-ului din 2010 de la 0,5% la 1,3%. Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a FMI, a declarat recent ca economia va inregistra o crestere pozitiva in al doilea semestru al acestui an, care va marca inceputul unei relansari, considerand ca acum "economia romaneasca este la recuperare intensiva".

De asemenea, Comisia Europeana a apreciat inca din martie ca estimarea guvernului de crestere economica de 1,3% este mai degraba optimista.

Si analistii agentiei de rating Standard & Poor's anticipeaza ca economia Romaniei va urca in acest an cu 0,8%, in principal datorita cererii externe. "Estimam o usoara revenire a economiei in 2010, in principal datorita revenirii anticipate a cererii externe. In ceea ce priveste cererea interna anticipam ca va ramane la un nivel scazut din cauza consumului si investitiilor reduse in contextul inaspririi conditiilor de creditare si consolidarii fiscale planificate de Guvern", se arata intr-un raport al S&P.

Totodata, analistii agentiei de rating apreciaza ca modelul de crestere economica din Romania s-ar putea schimba spre unul bazat mai putin pe expansiunea creditarii, comparativ cu anii dinainte de izbucnirea crizei economice.

Pe de alta parte, Raiffeisen Bank isi mentine prognoza de crestere economica de 1% pentru 2010, considerand insa Romania ramane dependenta de ceea ce se va intampla in economia zonei euro. Pentru primul trimestru al anului, Raiffeisen estimeaza o scadere a economiei de -0,3 - -0,5% fata de trimestrul patru din 2009 (date ajustate sezonier) si de -3% - -3,5% fata de primul trimestru din 2009.

ING a redus estimarile privind evolutia PIB-ului in primul trimestru al acestui an la -0,4%, fata de ultimul trimestru din 2009. "Cifrele pe martie vor arata probabil o imbunatatire semnificativa fata de cele doua luni anterioare din multe puncte de vedere, insa aceasta ameliorare ar putea sa nu fie suficienta pentru a compensa scaderile din primele doua luni."

UniCredit Tiriac are una dintre cele mai pesimiste prognoze privind cresterea economica din acest an, de 0,4%. "Romania va iesi din recesiune in 2010, insa redresarea va fi marcata de deteriorarea conditiilor sociale, care vor limita consumul, in timp ce reluarea investitiilor va deveni vizibila din a doua parte a anului."

Un semnal de alarma nou a venit din zona sumelor in valuta trimise de romanii din strainatate, transferurile curente inregistrand in februarie un deficit lunar de 20 de milioane de euro, in locul excedentelor substantiale de alta data.

Totodata, executia bugetara pe primele doua luni a adus vesti proaste, scaderea veniturilor din TVA indicand o cerere interna redusa. Analistii ING considera ca atingerea tintei trimestriale privind deficitul bugetar ar putea sa fi fost obtinuta numai prin intarzierea unor plati publice.

Derapajul fiscal ramane unul dintre principalele riscuri pentru Romania, avand in vedere rigiditatea cheltuielilor sociale si scaderea veniturilor bugetare, pe fondul performantei economice slabe, in opinia analistilor.

"Nu stim ce se intampla in partea a doua anului. Mai asteptam date pana sa putem spune cu certitudine ca va fi o evolutie pozitiva a PIB in acest an. Acum, estimarile indica o crestere intre 0 si 1%, dar incertitudinea aceasta in conditiile de criza ne impiedica sa estimam o cifra exacta, pentru ca oricum este foarte probabil sa fie incalcata. Trimestrul intai a infirmat vechile asteptari ca se va iesi din criza. Totusi, asteptam sa publice Statistica datele oficiale", spune Lucian-Liviu Albu, doctor in economie.

Si anul trecut semnele de incetinire rapida a activitatii economice au determinat analistii, dar si institutiile financiare internationale sa-si ajusteze in mod continuu prognozele.

BERD a remarcat intr-un raport diferenta izbitoare de peste 13 puncte procentuale intre prognoza initiala a FMI care vedea o crestere economica de 4,5% in Romania in 2009, pentru ca in octombrie 2009 sa estimeze o cadere de 8,5%. Un ecart comparabil a aparut si intre prognozele succesive ale BERD, de la plus 3% la minus 8%. Economia romaneasca a inregistrat anul trecut o scadere de 7,1%.