Dupa un inceput lent, 2010 ar putea fi anul investitiilor in eoliene

Autor: Roxana Petrescu 19.04.2010

La inceputul anului trecut erau intentii de investitii in proiecte eoliene cumuland 17.000 de MW, nivel aproape egal cu cel al tuturor unitatilor de producere de electricitate din Romania. La sfarsitul lui martie 2010, doar 900 MW aveau autorizatiile de infiintare si investitorii puteau incepe ridicarea turbinelor. In ciuda acestor cifre putin incurajatoare, anul 2010 ar putea fi primul cu adevarat important pentru energia eoliana din Romania.

"In Romania, 2010 ar putea fi anul in care ar putea fi finalizate primele proiecte de mari dimensiuni. In octombrie 2009, capacitatea eoliana instalata atingea doar 13,8 MW (spre comparatie, in Germania capacitatea instalata a depasit in 2009 pragul de 25.000 MW), insa erau aprobate sau in curs de aprobare contracte pentru alti 3.800 MW. Pe termen mediu si lung exista asadar asteptari in ceea ce priveste instalarea a aproape 4.000 MW. Potentialul total al Romaniei este estimat la aproximativ 14.000 MW", spun reprezentantii companiei de consultanta Roland Berger.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), la sfarsitul primului trimestru din 2010 existau 14 proiecte pentru care au fost emise autorizatii de infiintare, unul dintre cele mai importante documente care permit inceperea investitiei intr-un parc eolian. In total aceste proiecte cumuleaza 909,5 MW, un pic mai mult comparativ cu un reactor nuclear al centralei de la Cernavoda. Datele autoritatii indica faptul ca din cele 14 proiecte, cele mai mari patru investitii sunt dezvoltate de cehii de la grupul energetic CEZ. Urmatorii pe lista sunt tot grupuri mari, cu experienta in domeniul energiilor regenerabile, respectiv Martifer (Portugalia) si Energias de Portugal.

De altfel, CEZ si Energias de Portugal au fost singurele grupuri care au anuntat punerea in functiune a mai multor turbine anul acesta. Astfel, 2010 are toate sansele sa devina cel mai important an in ceea ce priveste dezvoltarea proiectelor eoliene pentru piata locala.

Cate turbine ar putea fi instalate in 2010?

Potrivit datelor existente, 139 de turbine eoliene ar trebui sa intre in functiune din toamna acestui an, odata finalizarea proiectului eolian de la Fantanele (Dobrogea), prima parte a unei investitii de 1,1 miliarde de euro pe care cehii de la CEZ o realizeaza pe plan local. Concret acest lucru inseamna dintr-odata instalarea unei capacitati de 347,5 MW, aproape jumatate dintr-un reactor de la Cernavoda. Imediat dupa Fantanele, cehii ar trebui sa treaca la proiectul de la Cogealac, o alta localitate dobrogeana, unde urmeaza sa rasara 101 de turbine eoliene. Impreuna, cele doua parcuri reprezinta cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, termenul de finalizare fiind stabilit pentru anul viitor.

Un alt proiect a carui finalizare a fost anuntata pentru anul acesta este cel dezvoltat de Energias de Portugal. Potrivit celor mai recente date disponibile, portughezii ar putea sa puna in functiune anul acesta circa 90 MW in Medgidia, desi acest proiect nu figureaza pe lista celor care au primit autorizatia de infiintare din partea ANRE. Daca doar aceste proiecte intra in functiune, anul acesta ar urma sa fie instalate peste 170 de turbine eoliene, toate in Dobrogea, investitiile urmand a se ridica la peste 650 de milioane de euro. Cresterea fata de anul trecut ar fi de 30 de ori, tinand cont de faptul ca ar fi pusi in functiune aproape 440 MW in timp ce in 2009 functionau doar 14 MW.

Saltul este urias tinand cont de informatiile din partea ANRE potrivit carora anul trecut productia de energie electrica produsa din surse regenerabile s-a ridicat la circa 16,9 mil. MWh, din care numai 0,1% a fost produsa utilizand energia vantului. Practic, acest lucru inseamna ca numai aproximativ 7.000 de case cu un consum lunar de 200 kWh ar fi putut fi alimentate anul trecut cu energia produsa din turbinele eoliene.

"Un MW instalat intr-un proiect eolian are un randament anual de circa 30%, iar asta in cele mai bune zone din Romania, cum este, de exemplu, Dobrogea. Un randament de 40-50% intr-un proiect eolian este considerat de-a dreptul excelent. In afara de zona, mai conteaza si tipul de turbina. De exemplu, turbinele cu o capacitate mai mare sunt destinate pentru vanturi mai puternice, deci ar putea avea un randament mai slab, in timp ce turbinele cu o capacitate mai mica pot avea un randament mai mare", explica recent Alexandru Teodorescu, consultant independent pe segmentul energiilor regenerabile, fost director general al Wind Expert, cea mai mare companie de consultanta in domeniul proiectelor eoliene de pe piata locala.

La cate case becul va arde verde?

Luand in calcul doar proiectele a caror intrare in functiune a fost anuntata, de anul acesta circa 500.000 de case cu un consum lunar de 200 kWh ar putea fi alimentate exlusiv cu energia produsa in parcurile eoliene, un salt major fata de situatia de anul trecut.

In afara de cele doua grupuri, mai exista o serie intreaga de investitori care si-au anuntat intentia de a investi pe partea de energie eoliana.

Spaniolii de la Iberdrola Renovables, divizia de energie regenerabila a grupului energetic Iberdrola, spun ca investitiile pe care le au acum in derulare pe segmentul eolian in Romania ar putea depasi suma de 2 mld. euro.

Spaniolii vor sa ridice circa 1.600 MW, mai mult decat doua reactoare ale centralei nucleare de la Cernavoda, din care 700 MW sunt intr-o faza inaintata de avizare.

Gigantul italian Enel, cel mai mare distribuitor privat de energie electrica, proprietarul a trei foste filiale ale Electrica, spune ca a si inceput lucrarile de constructie a primului parc eolian din Dobrogea, o investitie estimata la 350 mil. euro tinand cont de faptul ca grupul a precizat ca are in dezvoltare circa 200 MW.

Verbund, cel mai mare producator si transportator de energie electrica din Austria, intentioneaza si el sa dezvolte un proiect de circa 150 MW tot in Dobrogea.

In afara de aceste companii, nemtii de la E.ON, dar si o serie de investitori mai putin cunoscuti si-au anuntat intentia de a investi in productia de energie in parcuri eoliene.

Miliarde in bataia vantului

Sursa: EWEA