Guvernul a introdus standarde de cost in achizitii. Sala de sport a lui Boc, mai scumpa decat a lui Nastase

Autori: Magraon Andreea , Iulian Anghel 20.04.2010

In urma cu sase-sapte ani Guvernul Nastase cheltuia pentru 400 de sali de sport 167 de milioane de euro. Pentru cele 415.000 de euro pentru fiecare sala de sport construita, Adrian Nastase a trebuit sa-i dea omului de afaceri Ion Tiriac un automobil Mercedes - pariul pierdut pentru succes. Guvernul Boc a stabilit saptamana trecuta standarde de cost in 15 domenii in care statul face investitii. Salile de sport ale actualului premier sunt ceva mai scumpe decat cele ale lui Nastase - maximum 665.000 de euro. Oamenii de afaceri care vor sa faca afaceri cu statul trebuie sa se uite bine la noile norme.



Guvernul a stabilit saptamana trecuta standarde de costuri orientative pentru 15 tipuri de investitii finantate din fonduri publice. Ministrul dezvoltarii, Elena Udrea, care a coordonat proiectul, a explicat: standardele sunt introduse ca urmare a faptului ca multe dintre lucrarile contractate de autoritatile publice au fost supraevaluate sau subevaluate.

"Standardele de cost nu sunt obligatorii, ele sunt orientative si vor fi avute in vedere la fundamentarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivelor de investitii in evaluarea ofertelor de catre comisiile de licitatii, dar de asemenea noi speram ca la ele sa se orienteze si intreprinzatorii, constructorii, cei care isi fundamenteaza oferta cu care se prezinta la licitatii", a sustinut Udrea.

Ea a precizat ca standardele sunt necesare ca urmare a faptului ca diferite autoritati contractante, fie din aparatul central al administratiei publice, fie de la nivelul autoritatilor publice locale, au contractat, pentru aceleasi tipuri de lucrari, preturi care variaza chiar cu 100%. Astfel, pentru lucrarile de reabilitare termica, desi media pretului pe apartament a fost de 3.000 de euro, au existat administratii locale care au contractat lucrari la 30.000 de euro per apartament.

Nu sunt, in totalitate, explicate normele care au stat la baza deciziei Guvernului in fixarea unor preturi orientative.

Un spital regional de urgenta cu o suprafata desfasurata de 108.000 de metri patrati si cu o capacitate de 786 de locuri ar trebui sa coste, potrivit Guvernului, 151,6 milioane de euro (1.404 euro pe metru patrat). Din costurile totale, numai cele pentru constructii si instalatii vor reprezenta 31 de milioane de euro, ceea ce inseamna 888 de euro pe metru patrat.

Numai ca, de 20 de ani, in Romania nu a fost construit niciun spital de stat.

O gradinita cu patru sali de grupa va costa 256.455 de euro, potrivit standardelor de cost stabilite de Guvern, respectiv de 417 euro pe metru patrat. Pretul este corect, avand in vedere ca metrul patrat pentru constructia unei case este, in medie, de 300-400 de euro.

Potrivit Guvernului, constructia unei scoli cu o opt sali de clasa trebuie sa coste 356.235 de euro, respectiv 381 de euro pe metru patrat. Cu o suprafata desfasurata de 935 de metri patrati, scoala va avea un parter si un singur etaj. "Scoala cu opt sali de clasa reprezinta o cladire pentru invatamantul preuniversitar, de nivel de gimnaziu, cu posibilitati de amplasare in mediul rural sau urban", se arata in documentul Guvernului. Din costurile totale, cele pentru constructii si instalatii costa 339.405 euro, iar dotarile 13.623 de euro.

"Suma de 350.000 de euro pentru constructia unei scoli mi se pare mare, dar avand in vedere nivelul european pe care trebuie sa-l atingem, s-ar putea sa nu fie mult", a declarat pentru ZF Ioan Marginean, directorul economic al Silvarom, producator local de mobila. El a adaugat ca Silvarom a furnizat mobila pentru peste 11.000 de scoli romanesti, iar costurile pentru un mobilier simplu pentru o sala de clasa de 25-30 de elevi s-a ridicat la 7.300 de euro. "Trebuie sa ajungem la nivelul european in ceea ce priveste invatamantul si dotarea scolilor. Mi-e frica sa nu existe in final diferente intre cifra si faptele reale", a mai spus Marginean.

Peste 1,1 milioane de euro va trebui sa coste constructia unui camin de studenti cu o capacitate de 100 de locuri, potrivit standardelor de cost stabilite de Guvern. Cladirea va avea o suprafata desfasurata de 2.050 de metri patrati si patru etaje, plus parter. Potrivit documentului guvernamental, functionalitatea cladirii va fi asigurata de spatii precum camere pentru dormit cuplate cu grupuri sanitare, oficii, depozite pentru rufe murdare sau curate sau receptie si birouri administrative. Din costurile totale, cele de constructie si instalatii se ridica la 797.450 de euro, respectiv 538 de euro pe metru patrat. Utilajele si echipamentele tehnologice vor costa 172.809 euro.

"Mi se pare un pret relativ corect. Cred ca se poate construi un camin studentesc cu 1 milion de euro. Presupun ca Guvernul a luat in considerare ca terenul pe care se va construi este in proprietatea universitatii, deoarece in caz contrar asta ar reprezenta o problema din punct de vedere al costurilor", a declarat pentru ZF Daniel Barbu, seful catedrei de Stiinte Politice de la Universitatea Bucuresti (el este cel care s-a ocupat in trecut de cazarea studentilor in camine).