Caderi de pana la 5% la bursa pentru operatorii aerieni europeni

Ziarul Financiar 19.04.2010

Titlurile principalilor operatori aerieni europeni au scazut luni cu pana la 5%, ca urmare a opririi rutelor aeriene pentru a cincea zi consecutiv in urma extinderii norului de cenusa vulcanica pe cerul Europei, informeaza

MarketWatch

.

Cu pierderi zilnice estimate la 200 milioane de dolari, companiile aeriene sunt to mai disperate sa reia zborurtile.

Lufthansa, Air France, KLM si British Airways au desfasurat teste de zbor duminica fara a raporta daune cauzate de cenusa vulcanica din atmosfera, desi un avion de vanatoare F-16 a suferit daune la motor dupa ce a zburat printr-un asemenea nor.

Air France-KLM a inregistrat o scadere de 5% la bursa, British Airways a coborat cu 1,4%, Lufthansa cu 3,12%, Ryanair a scazut cu 2,66% si EasyJet cu 1%.

Conform calculelor MarketWatch, Ryanair Holdings a pierdut cea mai mare valoare de piata, 714 milioane dolari, aceasta fiind urmata de Lufthansa cu o valoare de piata in scaderecu 511 milioane dolari si Air France-KLM cu o valoare de piata in scadere cu 339 milioane dolari.

Estimarile British Airways arata ca zilnic compania pierde intre 15 milioane lire sterline si 20 milioane lire sterline.