In goana dupa bani, Fiscul a blocat 250.000 de conturi

Autor: Ciprian Botea 19.04.2010

Fenomenul blocarii conturilor bancare de catre Fisc pentru recuperarea taxelor de la contribuabili a luat amploare in primul trimestru: peste 240.200 de conturi au fost poprite in primul trimestru, cu 33% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

In 2009, conturile a aproape 894.000 de contribuabili au fost blocate pentru ca acestia inregistrau datorii nestinse la buget.

Fiscul incearca sa forteze si contribuabilii cu datorii mici la stat sa-si plateasca debitele, prin blocarea conturilor bancare si sechestre pe bunuri, in conditiile in care veniturile la buget scad fara ca autoritatile sa aiba capacitatea de a reduce si cheltuielile in acelasi ritm.

Valoarea medie a unei datorii in contul careia s-a luat masura popririi contului a scazut insa in conditiile in care se incearca si recuperarea creantelor mai mici. In judetul Brasov, de exemplu, directia de taxe si impozite a blocat in primele trei luni din 2010 aproape 6.700 de conturi, cu 18% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Valoarea debitelor executate prin poprirea conturilor a scazut insa cu 27%, pana la 86,9 mil. lei. Astfel, valoarea medie a creantelor datorate de un debitor al carui cont a fost blocat s-a injumatatit, pana la circa 12.000 de lei. Cea mai mare parte din creantele pe care statul le are de recuperat sunt restante apartinand companiilor.