FMI: Datoriile publice ale tarilor ar putea prelungi criza

Ziarul Financiar 20.04.2010

Tensiunile care duc la cresterea datoriilor publice risca sa prelungeasca criza de pe pietele de credit, chiar daca situatia Greciei este un caz particular ce nu se poate repeta in cazul celorlalte tari din zona euro, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI), citat de Les Echos.

Sistemul financiar a progresat, pe linia unei recuperari fragile a economiei mondiale, dar nervozitatea adusa investitorilor de cresterea datoriilor publice risca sa readuca in prim-plan problema legata de eforturile depuse pana in prezent cu privire la stabilitate, se mai arata in raport.

"Riscurile suverane ale tarilor dezvoltate risca sa compromita stabilitatea si sa prelungeasca criza de pe pietele de credit", conform FMI.

Exista riscul ca investitorii sa ceara randamente tot mai mari pentru a cumpara aceasta datorie publica, ceea ce ar putea duce la scumpirea creditelor atat pentru sectorul public cat si pentru cel privat.

Conform oficialilor Fondului, tarile dezvoltate trebuie sa actioneze cat mai rapid pentru realizarea de programe prin care sa consolideze finantele publice pe termen mediu, avand sustinerea populatiei.