Nurofenul - singurul medicament fara prescriptie care a ajuns in top 10 al celor mai vandute medicamente. Topul celor mai vandute 50 de medicamente din Romania

Autor: Ioana David 20.04.2010

Cele mai vandute doua medicamente din Romania au dominat clar clasamentul in ultimii ani, iar pozitia lor nu pare in acest moment amenintata, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor companiei Cegedim l Se preconizeaza schimbari profunde in esalonul doi al topului l Producatorii romani au doar cinci produse in top 50 (realizat din punctul de vedere al valorii vanzarilor).



"Sunt medicamente in care s-a investit mult (primele zece in top - n. red.), produse de firme cu putere (financiara - n. red.). Sunt convins ca piata va fi determinanta si ca se vor schimba ierarhii", a spus Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iasi, singurul producator local aflat in proprietarea statului.

Compania din Iasi, aflata in esalonul doi al grupurilor farma din Romania, pe pozitia a unsprezecea, are doua medicamente in topul primelor 50, fiind cea mai bine reprezentata fabrica locala in acest clasament.

Potrivit datelor ZF, Neorecormon si Pegasys, liderii pietei farmaceutice, se afla pe aceste pozitii inca din 2007 si chiar daca vanzarile sunt pe un trend descrescator, este putin probabil sa fie depasiti. Cele doua produse se adreseaza unor afectiuni grave precum insuficienta renala si cancerul (Neorecormon) sau hepatita (Pegasys), iar preturile sunt mari raportat la alte produse, pentru ca sunt descoperiri recente, asa-numitele medicamente originale.

Pe langa pozitiile fruntase, Neorecormon si Pegasys mai au in comun si producatorul, gigantul elvetian Hoffmann La Roche. Roche este compania cu cele mai multe produse atat in top zece (unde compania are patru branduri), cat si in top 50 (cu opt branduri).

"Companiile se vor adapta, iar in anul urmator lucrurile se pot schimba. In terapeutica se vor aplica ghidurile medicale (protocoale care stabilesc pasi urmati pentru tratamentul unei anumite afectiuni - n. red.), iar un nou sistem de compensare va determina revenirea pe pozitii fruntase a medicamentelor generice (produse dupa expirarea patentului unuia original - n. red.)", a mai spus Nani.

Gigantii internationali au luat fata producatorilor locali

El considera ca schimbarile vor aparea mai ales in esalonul doi al topului, unde exista premisele ca produsele noi vor putea recupera teren. Cel mai bine vandut medicament care se poate elibera fara prescriptie este Nurofen, care potrivit lui Nani, va fi greu de intrecut de un alt analgezic.

Top 50 al celor mai vandute din Romania reflecta intr-o mare masura situatia companiilor de pe piata farmaceutica, pe care firmele internationale fac legea. Companii precum Sanofi-Aventis, Roche, GSK, Novartis, Pfizer isi disputa suprematia la nivel global, dar si pe piata romaneasca. Anul trecut, batalia s-a dus atat intre laboratoarele de cercetare pentru descoperirea de noi medicamente, cat si pentru achizitia de noi companii. Deal-urile finalizate au lasat urme si la nivelul pietei locale, ierarhia primilor jucatori fiind rasturnata. Situatia era previzibila inca de la inceputul lui 2009. Anul acesta se anunta a fi unul de asezare, iar in acest moment nu sunt previzibile noi tranzactii.

Cum stau produsele romanesti

Pe de alta parte, produsele romanesti au o prezenta extrem de slaba in top 50, numai cinci reusind sa-si faca loc printre importuri. Situatia este caracteristica intregii piete, care este apanajul multinationalelor.

"Producatorii romani vor fi foarte prevazatori in perioada urmatoare, pentru ca sunt si cei mai expusi. Vor incerca sa-si atinga obiectivele, insa vor fi extrem de atenti la expunere", a spus Nani. El se refera la incasarea banilor din piata, care in cazul producatorilor farmaceutici este de ordinul sutelor de zile.

In ceea ce priveste portofoliul Antibiotice, Nani spune ca anul 2010 va insemna crestere, avand programate lansari de 20 de noi medicamente din arii precum cardiovascular, sistem nervos central, dar si altele.

In toata piata farmaceutica, la nivelul anului trecut au fost lansate 791 de produse noi, in timp ce au iesit 547 de medicamente. Produsele nou intrate au generat anul trecut vanzari de 34 mil. euro. "Preturile medicamentelor romanesti sunt foarte mici. Daca autoritatile din domeniu vor decide sa duca o politica corecta, medicamentele fabricate in Romania ar trebui sa castige teren", a spus Dorin Catana, directorul general al retelei de farmacii Centrofarm. Medicamentele romanesti au pierdut lupta cu multinationalele si in ceea ce priveste evolutia de anul trecut, majoritatea avand scaderi. De altfel, cei mai mari producatori locali de medicamente au inregistrat scaderi importante ale vanzarilor.