SIF-urile s-au dezlantuit pe Bursa cu tranzactii de peste 20 mil. euro

Autor: Andrei Chirileasa 20.04.2010

SIF-urile au raportat profituri cumulate de 26,6 mil. lei (6,5 mil. euro) in primul trimestru, in conditiile in care, spre deosebire de alti ani, nu au mai raportat vanzarea unor participatii semnificative din portofolii.

Puse fata in fata cu perspectiva reducerii semnificative a dividendelor pe care le vor incasa de la BRD, SIF-urile au preferat sa-si vanda din actiunile detinute in cadrul bancii, aceasta fiind una dintre principalele surse de profit, avand in vedere ca actiunile BRD sunt inregistrate in portofoliile SIF la un pret de achizitie apropiat de valoarea nominala, de 1 leu.

Patru SIF-uri au vandut impreuna actiuni BRD in valoare de circa 20 mil. lei (4,87 mil. euro), cele mai mari vanzari apartinand SIF Moldova (SIF2), care a si raportat cel mai mare profit la trei luni, de 10,55 mil. lei (2,57 mil. euro).

SIF Moldova a fost in primele luni cea mai activa pe Bursa ca numar de tranzactii, cu vanzari pe patru companii si achizitii la 22. Cele mai mari investitii au fost la Banca Transilvania, conform datelor raportate.

Ca valoare, cele mai mari tranzactii au fost realizate de SIF Oltenia (SIF5), care a realizat exituri de 16 mil. lei si achizitii de 17,5 mil. lei. "Va trebui sa luam niste masuri mai agresive si la vanzare si la cumparare, pentru ca nu ne mai putem baza pe dividendele de la banci", a spus Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia.