Prima consolidare in Austria: Raiffeisen Intl. absoarbe Raiffeisen Zentralbank

Autor: Cristina Rosca 20.04.2010

Raiffeisen Bank Romania, una dintre cele mai mari banci de pe piata, va avea de la toamna un nou actionar majoritar - banca austriaca Raiffeisen International AG, care va rezulta din fuziunea holdingului Raiffeisen International, care detine in prezent 99,5% din actiuni, cu Raiffeisen Zentralbank (RZB), banca-mama a grupului.

Noua banca va fi condusa de Herbert Stepic, presedintele executiv al actualului holding Raiffeisen International, care administreaza bancile detinute de grup in Europa Centrala si de Est.

Fuziunea cu RZB a aparut ca solutie la constrangerile financiare aparute in contextul crizei economice internationale si va marca esecul proiectului de gestionare independenta a operatiunilor din regiune printr-un vehicul - Raiffeisen International Holding - care nici nu detine licenta bancara in Austria. In schimb, holdingul este listat la bursa din Viena, spre deosebire de RZB, care anul trecut a fost nevoita sa recurga la ajutorul financiar al guvernului austriac pentru a-si consolida capitalul pe masura deteriorarii activelor.

Noua entitate va imbina accesul pe piata de capital al holdingului cu licenta bancara a RZB si implicit cu accesul la sprijin guvernamental in caz de nevoie. Stepic incearca acum sa-i convinga pe investitorii in Raiffeisen International Holding ca fuziunea va fi benefica, dupa ce ani de zile a promovat proiectul holdingului, reusind sa mobilizeze capitaluri importante de pe bursa.

Din cauza crizei s-a ajuns insa la paradoxul ca RZB, actionarul majoritar al holdingului, sa aiba o situatie financiara mai slaba decat vehiculul de administrare a bancilor detinute in regiune. Asa a aparut ideea fuzionarii celor doua structuri. Stepic sustine ca noua banca nu va avea nevoie de o majorare de capital decat in eventualitatea unei achizitii importante in Europa Centrala si de Est, ipoteza care in prezent nu este luata in calcul. El a spus ca Raiffeisen International AG se va finanta de pe pietele financiare.

Documentele privind fuziunea vor fi publicate pe 8 mai, iar pe 7-8 iulie actionarii celor doua entitati implicate vor fi convocati sa voteze. Fuziunea efectiva ar putea avea loc in toamna.

Stepic, care este si presedintele Consiliului de Supraveghere al Raiffeisen Bank Romania, a fost in ultimii doi ani cel mai vocal bancher austriac in a solicita statelor din regiune in care grupul sau este prezent sa ia masuri de sprijinire a bancilor, inclusiv cu capital la nevoie. Pentru Romania in particular a reclamat incheierea unui acord cu FMI si eliberarea rezervelor minime obligatorii.

Raiffeisen International incaseaza anul acesta de la Raiffeisen Bank Romania dividende de circa 143,5 mil. lei (34,5 mil. euro), fara a fi nevoita sa faca o majorare de capital.

Bursa de la Viena a reactionat pozitiv ieri la confirmarea proiectului de fuziune si la detaliile publicate. Pretul actiunii Raiffeisen International a urcat cu 8,5%, pana la aproape 39 de euro pe actiune. Capitalizarea bursiera se ridica la peste 6 mld. euro. Pretul unei actiuni Erste, actionarul majoritar al BCR, a fost de 34 de euro, relativ stabil fata de ziua precedenta. Consiliile directoare ale celor doua banci au cazut de acord ca actionarii minoritari ai Raiffeisen sa detina intre 21,2% si 22% din entitatea ce va rezulta dupa fuziune, potrivit evaluarilor oferite de doua firme de audit.

Free-float-ul Raiffeisen - proportia din capitalul social disponibila pentru a fi tranzactionata la bursa -, inclusiv actiunile proprii rascumparate, se ridica in prezent la 27,2%, restul actiunilor fiind detinute de RZB, banca comerciala si de investitii austriaca.